Pelenka- és nyakörvviselés, végbélen keresztüli etetés - Ijesztő tények a CIA vallatási módszereiről

Illusztráció -
terrorista vallatás CIA fogoly kínzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2014. december 9-én az Amerikai Szenátus Hírszerzési Bizottsága egy 6000 oldalas jelentést adott ki a CIA vallatási módszereiről. Íme, a részletek.

A jelentés ismerteti és elítéli azokat a kemény vallatási módszereket, amiket a 2001. szeptember 11-i terrortámadás gyanúsítottaival szemben elkövettek. A beszámolót 5 év alatt készítették el több mint 6 millió dokumentum felhasználásával. Mikor Barack Obama lépett hivatalba, aláírt egy végrehajtási rendeletet, ami szerint korlátozni kell ezeket a kihallgatási eljárásokat. A kihallgatási módszereket környező viták ellenére mégis nyilvánosságra kerültek olyan fotók, amelyek pelenkákat és nyakörveket ábrázoltak, de a szenátusi jelentésben bemutatott módszerek még sokkolóbbak és brutálisabbak, mint ahogy azt gondoltuk. Míg a CIA próbált ellenkezni, mondván ezek a megállapítások valójában csak egy részét tükrözik a valóságnak, azok a módszerek, mint a végbélnyíláson keresztüli etetés, az alvás megvonása és a kigúnyolás mind azt jelzik, hogy bármi is legyen a valóság, túl messzire mentek.

Illusztráció

Vajon mennyit tudott erről George W. Bush elnök?

George W. Bush 2002-ben hagyta jóvá a CIA fogvatartási és vallatási programját, habár 2006-ig nem is tájékoztatták a program részleteiről. Az elnök és az alelnök sem voltak tisztában a külföldön található titkos fogdák pontos helyeivel. A szenátusi jelentés szerint a 2006-os tájékoztatás során Bush elnök nyugtalanságát fejezte ki a mennyezethez láncolt, pelenkába öltöztetett fogvatartottak láttán és kénytelen volt kimenni a mosdóba. Habár nem Bush elnök volt az egyetlen, aki előtt évekig titkolózott a CIA. A hivatal szintén hamis és félrevezető információkat adott a kongresszusnak, a Nemzeti Hírszerzés igazgatójának, az újságíróknak és az egész médiának. A jelentés szerint a CIA tisztviselői arra kérték a tiszteket, hogy csak a sikerekről adjanak ki dokumentumokat, így az újságírókhoz jutott bizalmas információk segítettek még több támogatást szerezni és kedvükre formálhatták a közvéleményt.

Kínzásmódszerek

A CIA vallatói különböző kódneveket adtak a kínzómódszereknek, hogy a törvényes működés látszatát keltsék. Csak néhány módszer a szenátusi jelentésből: pofozás, bezárás, alvásmegvonás, vigyázban állás, rovarokkal egy fülkébe zárás, illetve a légutak elzárása nagy mennyiségű víz arcba öntésével, amely a fulladás tüneteit produkálja. Rengeteg ezekhez hasonló módszert hoztak létre információgyűjtés céljából. A jelentés szerint voltak olyan fogvatartottak, akiket 180 óráig tartottak ébren, leginkább állás közben vagy valamilyen stresszhatásnak kitéve. A CIA a fogvatartottak családját is fenyegette, mint például, hogy ártanak a gyermekeiknek vagy szexuálisan bántalmazzák gyermekük anyját.

Illusztráció

A 26 jogtalanul tartott ember

A szenátusi jelentés szerint a 119 fogvatartott közül legalább 26-ot jogtalanul tartottak ott, amiért kisebb intelligenciaszinttel rendelkeztek. A program során a CIA többször is kevesebb emberről számolt be, mint amennyit valójában őrizetbe vettek. Az egyik jogtalanul fogvatartott személy volt Nazir Ali, akit csalinak használtak, hogy információkat szedjenek ki valamelyik családtagjából.

A CIA másokkal végeztette el a piszkos munkát

Bruce Jessen és James Mitchell pszichológusoknak már volt tapasztalatuk az amerikai légierő kapcsán, de a vallatáshoz nem volt elég tapasztalatuk, semmit nem tudtak a terrorizmus hátteréről, nem is beszélve az Al-Kaida nyelvi és speciális ismereteiről. Ennek ellenére a CIA felbérelte Jessent és Mitchellt, hogy vallassák ki a terrorizmussal gyanúsítottakat és más fogvatartottakat is, így a pszichológusok egy olyan céget hoztak létre, ami közvetlen a CIA-nak dolgozik. A szenátusi jelentés szerint 2008-ig a CIA fogvatartási és vallatási eljárásainak 85 százaléka ehhez a céghez volt kötve, amit a jelentésben már csak Company Y-nak neveznek.

Bruce Jessen (jobbra) Forrás: Wikipedia

Nem lehet felelősségre vonni

Nagyon csekély azon CIA-tisztek száma, akiket törvényszegésnél felelősségre lehetett vonni. Az egyik fogvatartott a vallatási módszerek miatt álmatlanságban, paranoiában és súlyos hallucinációkban szenvedett, egy alkalommal megpróbálta könyékig lerágni a karját. Amikor egy másik fogvatartott kihűlés következtében meghalt, mivel meztelenül a betonpadlóhoz láncolták a CIA úgy döntött, hogy semmilyen büntetőeljárást nem alkalmaz a felelős tiszttel szemben, mivel a vezető határozottan úgy véli, hogy az ilyen bizonytalan üzletekbe bele kell számítani az esetleges tévedéseket is.

Etetés-itatás a végbélen keresztül

A szenátusi jelentés szerint 5 fogvatartott volt kitéve ennek az eljárásnak, de számos más fogvatartottat is fenyegettek ezzel a procedúrával. A vallatók ezzel az eljárással akarták rávenni a terrorizmussal gyanúsítottakat, hogy ellenálljanak a víznek és az ételnek. A jelentés szerint a CIA orvosai ezt a technikát a „magatartás-kontroll” miatt alkalmazták, vagyis hogy „kitisztítsák a fejüket”. Az egyik esetben a fogvatartott Majid Khan ebédje egy tálca hummusz volt szószos tésztával, dióval és mazsolával összepépesítve, amit végül a végbelén keresztül adtak be neki.

Illusztráció

Vallatások minimális eredménnyel

A Szenátus Hírszerzési Bizottsága nemcsak az embertelen és törvénytelen kínzási módszereket tárta fel, de megerősítette azt is, hogy ezek az eljárások nagyon kevés információval szolgáltak. Mindenki elárulná a legféltettebb titkát is, ha rovarokkal teli fülkébe akarnák zárni, vagy ha egy fúrót helyeznének a nemi szerve közelébe. Ezek a vallatási technikák egyáltalán nem jártak sikerrel. A 6000 oldalas jelentés beszámol a félrevezetésekről és a tömérdek elvesztegetett időről, amit a gyanúsítottak kihallgatására fordítottak.

Ennek ellenére Dick Cheney volt alelnök kijelentette, hogy semmi problémája nincsen a kínzásokkal, addig, amíg azok elérhetik a céljukat. A szenátusi jelentés megállapította, hogy a CIA mindent megtesz, hogy eljusson a médiához és hogy dicsekedjen a sikereivel. Vajon hány fogvatartottat kényszeríthettek pelenkaviselésre Oszama Bin Laden elfogásáig? Mindenesetre a CIA belső feljegyzéseivel kapcsolatos 20 esettanulmány alapján megállapították, hogy a kínzásmódszerek egyáltalán nem segítenek abban, hogy felszámolják a terrormerényleteket, vagy hogy elkapják a merényletek vezetőit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.