Elmaradt a történelmi hóvihar New Yorkban – Európát okolják ezért

Forrás: MTI/AP/Jim Cole -
havazás hóvihar rekord Amerika New York előrejelzés Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A történelmi havazás és vihar New York helyett az óceánra zúdult. Az európai modellt okolják a túlzó vihar-előrejelzésért. Az Egyesült Államok északi területein azonban 90 centi hó hullott.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, kedden aggódva figyeltük a híreket New Yorkból, ahol minden idők egyik legnagyobb havazását és viharát várták. Persze havazott rendesen, de a vártnál végül jóval enyhébb lefolyású volt a vihar. És emiatt most az európai előrejelzési modellt okolják a szakemberek.

Forrás: MTI/AP/Jim Cole

A Európai Középtávú Előrejelző Központ numerikus modelljét alkalmazva a szakemberek előzetesen arra következtettek, hogy a vihar a legnagyobb csapást New York Cityre foga mérni. Ehelyett a "történelminek" ígért havazás a metropolistól 80-160 kilométerre keletre, az óceánba zúdult. Az európai számítógépes modell, amely az egyike annak a négy szimulációs rendszernek, amelyet a keleti parti időjárás-előrejelzésben használnak, korábban jobb teljesítményt nyújtott az amerikainál.

Ez utóbbit, a Globális Előrejelzési Rendszert a közelmúltban korszerűsítették. A GFS - helyesen - ezúttal azt jelezte előre, hogy a vihar a tengeren, és nem New Yorkban fog lesújtani – tudósít az MTI.

A modell viszont nem tévedett a hóvihar általános jellemzőinek előrejelzésében és abban, hogy a hó vastagsága Long Island, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts és Maine egyes területein meg fogja közelíteni a 90 centimétert, valamint hogy a szél sebessége eléri és meghaladja az óránkénti 80 kilométert.

Derékig érő hóban takarítja a járdát egy férfi a Massachusetts állambeli Websterben Forrás: MTI/AP/Worcester Telegram&Gazett/Dan Gould

A meteorológusok önkritikája és az őket ért bírálatok szerint az előrejelzésekben nem csak egy modellre kellett volna támaszkodni, több forgatókönyvet kellett volna felvázolni, és nem kellett volna megszédülni a potenciális történelmi rekordok bűvöletétől.

/1501/Sz_ks2015127123935

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.