Késett a mentő? Unokája szeme láttára halt meg a néni a HÉV-megállóban

Forrás: Thinkstock -
mentő halál Országos Mentőszolgálat unoka szívleállás Szigetszentmiklós néni riasztás HÉV
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szigetszentmiklóson, a HÉV-megállóban megállt a szíve egy idős asszonynak. A körülötte lévők próbálták újraéleszteni, amíg a mentősökre vártak. A segítség azonban a szemtanúk szerint csak egy óra múlva érkezett meg.

Te újra tudnál éleszteni valakit?

Magyarországon évente 20 ezer hirtelen szívmegállás történik közterületen, utcán vagy bevásárlóközpontban. Kutatások szerint az esetek 60-70 százalékát meg lehetne menteni, ha azonnal elkezdődne az újraélesztés és volna a környéken defibrillátor.

Hogyan lehetne minél több ember életét megmenteni a készülékekkel? Kattints IDE és kiderül!

A Blikk írta meg, hogy igazi dráma zajlott egy HÉV-megállóban Szigetszentmiklóson, mindössze 360 méternyire a mentőállomástól: járókelők küzdöttek azért, hogy megmentsenek egy idős asszonyt, aki rosszul lett.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A nőt unokája kísérte el aznap, így ő végignézte a drámai eseményeket. Az orvoshoz igyekeztek, amikor a József Attila telepi HÉV-megállóban az aszfaltra rogyott: megállt a szíve. Egy fiatal pár azonnal megkezdte az eszméletlen asszony újraélesztését. Azt állítják: egy órát kellett várniuk a szakszerű segítségre.

„A párom megkezdte a szívmasszázst, én tíz perc után vettem át" – mondta a fiatalember, aki a nő életéért küzdött. A mentődiszpécser közben telefonon keresztül próbált segíteni. Körülbelül negyven perc múlva az idős asszony légzése leállt – tette hozzá a férfi.

Végül megérkeztek a mentők is, akik csaknem újabb egy órán keresztül igyekeztek megmenteni az asszonyt, ám hiába.

A lap azt írja, a szigetszentmiklósi esethez 15 kilométerről, Pesterzsébetről érkezett a mentő.

Az Országos Mentőszolgálat szerint a segélyhívás 10.47-kor futott be hozzájuk, ezután a mentésirányító a legközelebb tartózkodó, szabad mentőegységet indította el. Ők a szemtanúk állításával szemben azt mondják, az események sokkal gyorsabban történtek.

"Az esetkocsi 19 perc alatt ért a helyszínre, ahol több mint fél órán át küzdöttek az idős nő életéért, sajnos sikertelenül"
– reagált az OMSZ.

Hány perc alatt ér ki hozzád a mentő?

Egy térképes alkalmazás kiszámolja, hány perc alatt érkezne meg hozzád a szakértői segítség. ITTnézd meg!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.