Betiltották a diáklány megerőszakolásáról készített dokumentumfilmet Indiában

erőszak tragédia India
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Indiában betiltották annak a dokumentumfilmnek a sugárzását, amely egy újdelhi diáklány néhány évvel ezelőtti csoportos megerőszakolásáról és meggyilkolásáról szól, mert a bíróság szerint a támadók egyikének a filmben elhangzó megjegyzései félelmet és feszültséget kelthetnek az országban.

A Leslee Udwin brit filmes által készített, India lánya című dokumentumfilmben látható egy interjú, amely a 2012 decemberében megerőszakolt 23 éves orvostanhallgató lány egyik támadójával, Mukes Szinghgel készült. Szingh az áldozatot hibáztatta, mondván, hogy a lány nem halt volna meg, ha nem próbál meg ellenkezni. A férfi azon véleményének is hangot adott, hogy "egy lány sokkal inkább felelős a nemi erőszakért, mint egy fiú".

Leslee Udwin Forrás: AFP/Chandan Khanna

"Egy bíróság rendeletben tiltotta be az interjú bemutatását és sugárzását. Mukesh megbotránkoztató és becsmérlő kijelentéseket tett a nőkre, félelmet és feszültséget keltve" - közölte a helyi rendőrség szóvivője szerdán.

A lányt hatan erőszakolták meg Újdelhiben egy autóbuszon, miután 28 éves barátját, majd őt is brutálisan összeverték egy vasrúddal. Az áldozatot a nemi erőszak és bántalmazás után kidobták a mozgó járműből. A fiatal nő később belehalt sérüléseibe.

Forrás: AFP/Sajjad Hussain

A filmes, aki korábban maga is nemi erőszak áldozata volt, elmondta, hogy az India lányát a tiltás ellenére az eredeti tervek szerint március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon bemutatják világszerte. "Mélységesen elszomorít ez a tiltás, ez nem egy átgondolt eljárás" - mondta Leslee Udwin. Hozzátette: fel sem merült, hogy kivágják a felvételből a Mukeshsel készített kilencperces interjút.

Leslee Udwin két éven keresztül dolgozott az egyórás dokumentumfilmen, 31 órányi beszélgetést rögzített a lány támadóival. Az üggyel kapcsolatban Szinghet és három másik férfit halálra ítéltek, ezt azonban még a legfelsőbb bíróságnak is jóvá kell hagynia. Egy fiatalkorú bűntársukat a bíróság háromévi börtönre ítélte, a hatodik vádlott korábban öngyilkosságot követett el cellájában. Az ügy óriási felháborodást váltott ki a dél-ázsiai országban, és nagy nemzetközi visszhangot is keltett. Az eset miatt tömegtüntetések kezdődtek, amelyek hatására szigorították a nemi erőszak büntetésére vonatkozó jogszabályokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.