Nézd meg, hol villámlik a leggyakrabban a Földön!

2015.04.19. 20:15

Gyönyörű térképet készített a NASA arról, hogy bolygónkon hol jelennek meg leggyakrabban villámok.

Felettünk meglepően kevés villámlással járó vihar képződik: a NASA új villámtérképe szerint a legtöbb ilyen égiháború leginkább az USA déli részét, Közép- és Dél-Amerikát, Afrika középső területeit és Ázsia déli részét, azaz az Egyenlítő környékét éri - írja az Origo.

A NASA villámtérképe, amelyen jól látszik, hogy a legtöbb villámlás a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén és a venezuelai Maracaibo-tó környékén történik.Forrás: NASA

A NASA csodaszép, színes térképén az 1995 és 2013 közötti villámlások átlagát láthatjuk. A kutatók az éves egy négyzetkilométerre eső villámok számát vizsgálták: a legkevésbé veszélyeztetett területek szürkék és lilák, a leginkább villámsújtotta térségek rózsaszínek – utóbbiakat körülbelül 150 villámcsapás éri négyzetkilométerenként egy évben.

Ha kíváncsi vagy, hogyan rögzítették a térkép adatait, illetve tudni szeretnéd, mit mond a meteorológia a konvekcióról, kattints az Origo cikkéért!

 

Kapcsolódó cikkek
Most sem lett senki milliárdos: Ezek az e heti lottószámok

Senki sem vitte el minden idők harmadik legnagyobb lottónyereményét a szombat esti sorsoláson.

Líbia partjainál 700 menekült fulladhatott a Földközi-tengerbe

Felborult egy több száz menekültet szállító hajó vasárnapra virradóra a Földközi-tengeren, Líbia partjainál. Az áldozatok száma elérheti a 700-at.

térképvillámlásvillámcsapásvillámvilágtérképNASA