Íme, az idei magyarérettségi feladatok - Ti meg tudnátok oldani?

Forrás: Thinkstock -
magyarérettségi érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Május 4-én, hétfőn a magyarérettségin izgulhattak a diákok. A következő másfél hónapban összesen 115 300-an írásbeliznek és szóbeliznek. Eláruljuk, mi volt a mai írásbeli feladatsor. 

A középszinten érettségizők a szövegértési részben Gredel Lajos A modern magyar irodalom története irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták. Összesen 12 feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A szövegalkotási feladat is megvan: a diákoknak egy Seneca-idézet alapján kellett érvelniük az időhöz való viszonyról, vagy Bodor Ádám Állatkert című novelláját kellett elemezniük, illetve választhatták az összehasonlító elemzést is, amelyben Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című versét kellett összevetniük. Három órát kaptak a diákok a szövegalkotási feladatra.

Az Eduline arról számolt be, hogy a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta még nem szerepeltek a középszintű érettségin azok a szerzők, akiket most kaptak a diákok a szövegalkotási feladatok között.

Az Origo érettségizőket faggatott, az erről készült videót ITT megnézheted.

Ma végre kiderül a kis hercegnő neve! http://www.life.hu/news/20150504-hamarosan-bejelentik-vilmos-herceg-es-katalin-hercegne-masodik-gyermekenek-nevet.html Hamarosan bejelentik, milyen nevet választott a napokban született kislányának Vilmos herceg és Katalin hercegné – előtte azonban még vár rájuk egy találkozó Erzsébet királynővel. News -- Elhunyt Ruth Rendell, a népszerű brit krimiíró http://www.life.hu/news/20150503-elhunyt-ruth-rendell-a-nepszeru-brit-krimiiro-eletenek-85-eveben.html A 85 éves írónőt január óta válságos, de stabil állapotban, kórházban kezelték, miután az év elején súlyos stroke-ot kapott. Szombaton hunyt el. News Origo Váratlanul elhunyt a világ egyik legbefolyásosabb nőjének, Sheryl Sandbergnek a férje http://www.life.hu/news/20150503-sheryl-sandberg-a-facebook-masodik-embere-elveszitette-ferjet-dave-goldberget.html A 45 éves Sandberg a Google legmagasabb beosztású női vezetője volt, ma pedig a Facebook ügyvezető igazgatója, úgy is mondhatnánk, hogy a második ember Mark Zuckerberg után. Ő gyászolja most szerelmét. News -- Itt az első fotó a királyi csöppségről! http://www.life.hu/news/20150502-katalin-hercegno-elhagyta-a-korhazat.html Bemutatták a királyi csemetét! Megvan az első fotó a ma született brit hercegnőről. News -- Kislány lett! Megszületett a királyi bébi http://www.life.hu/news/20150502-katalin-hercegnet-korhazba-szallitottak-megindult-a-szules.html Vége a hosszú várakozásnak! Ma délelőtt egészséges kislánynak adott életet Katalin hercegné! News -- Mától közvetlenül Budapestről is el lehet jutni Kínába http://www.life.hu/news/20150501-matol-kozvetlenul-budapestrol-is-el-lehet-jutni-kinaba.html Május elsejétől új járatot indít Budapestre az Air China, a kínai nemzeti légitársaság. A legelső járat érkezését ünnepélyes, vízsugaras fogadtatás várta a Liszt Ferenc repülőtéren. News Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.