Kakipara a Nemzeti Űrállomáson

Forrás: AFP/Ho -
vécé űrállomás széklet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vészesen fogy a székletzsák a a Nemzetközi Űrállomáson. A Progressz teherűrhajó, ami az utánpótlást szállítja, elégett, így az űrhajósoknak augusztusig várniuk kell az ellátmányra.

Állítólag üzemanyagból, vízből, oxigénből és élelmiszerből van elegendő készlet az űrállomáson, azonban az űrvécék székletzsákjai erőteljesen fogyatkoznak. Augusztusra várható a következő szállítmány, addig nagy valószínűséggel többször kell majd felhasználniuk az űrhajósoknak az egyszer használatos zsákokat. Ez az egyetlen módszer arra, hogy ne fogyjon el az összes zsák idő előtt.

Forrás: AFP/Ho

Az űrhajók vécéje használat közben egy műanyag zsákba szippantja a székletet, ezeket a zacskókat konténerekben gyűjtik, és ahogy a többi űrhajón keletkezett szemét, ezek is kiürített teherűrhajókba kerülnek. Azt is felvetették, hogy úgy kellene spórolni az űrhajósoknak, hogy kevesebbszer elégítik ki szükségleteiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.