Kovács Laci újabb életveszélyes expedícióra készül – 400 kilométer a forró sivatagban

Forrás: kovacslaci.com -
Kovács László életveszély expedíció sivatag túlélés XLaci
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kovács Lászlóval tavaly malájziai útja kapcsán beszélgettünk, idén pedig újabb kihívásra készül: egyedül próbálja meghódítani a világ legveszélyesebb sivatagját. Laci, ha kell, saját vizeletét issza majd és szembeszáll a kígyókkal.

Kovács László, „XLaci" 2014 júliusában egyedülálló őserdő-átkelésre indult és minimális felszereléssel bejárt egy csaknem 500 km-es „utat" az emberi civilizációtól távoli maláj esőerdőben. Laci idén sem adja alább, és csütörtökön indul a Rub Al Khali sivatagba. A magyar túlélő, 400 kilométeres távon, óriási homokdűnék között, kígyók és skorpiók övezte területen gyalogol majd keresztül. Laciban akárcsak tavaly, egy csepp félelem sincs, és alig várja, hogy az embertpróbáló expedíció elinduljon.

Forrás: kovacslaci.com

„A Rub Al Khali sivatag, a szaudi határ mentén egy nagy, egybefüggő 1500 kilométer hosszú terület, ahol 150 méter magas homokdűnéken kell átkelni. A feladat nem kicsi, a kihívás óriási, de alig várom, hogy a tengerpartról indulva átkeljek a rám váró 400 kilométeres szakaszon" – kezdi Laci, akit a Life.hu arról faggatott, mennyi vizet visz magával és mit fog enni az úton.

Forrás: kovacslaci.com

„Készítettünk egy különleges utánfutót, amit a homokban húzni is lehet. Ebben lesz 30 liternyi víz, amit magammal viszek. Körülbelül 150 kilométernél fogok egy oázisba érni, ahol újra tudom tölteni a vízkészleteimet. Közben gyűjtöm a vizeletem, és ha úgy alakul, lepárlással - ami megoldható a sivatagban - megtisztítom és megiszom. Emellett szárított gyümölcsöket, növényi olajokat viszek magammal, valamint gyors ételeket, amik nem túl ízletesek. Aludni pedig ott fogok, ahol ér az éjszaka, hálózsákban" – magyarázta Laci, aki nem tart sem a kígyóktól, sem a skorpióktól.

Tudtad?

Így készül a vizeletből ivóvíz: Laci az összegyűjtött vizeletét desztillálja a sivatagban. Egy gödör fölé nejlont rak, alatta a vizelettel. Majd középre egy súly kerül, például egy kő formájában, az építmény köré homokot tesz, így légmentesen lezárja, és a meleg hatására, alul egy tálba vagy kulacsba a vizeletpárlat belecsöpög, ami teljesen tiszta víz lesz, iható és minden baktériumtól mentes.

„Sok állat nem található ezen a területen, hiszen úgy is hívják, hogy üres négyzet. A kígyók és a skorpiók azonban veszélyesek, de bízom benne, elkerülnek majd. Alvás közben egy tüll hálóval védem majd magam tőlük. Napközben, délben egy mentőfólia mögé bújok, és megvárom, amíg csökken a hőmérséklet, mert az 50 fokos melegben nem éri meg menetelni a homokdűnék között. Éjjel viszont tájékozódni nehezebb, ezért nagyon ki kell számítanom, mikor pihenek, és mikor gyaloglok" – mesélte Laci, aki útja közben két dologgal is kísérletezni fog.

Forrás: kovacslaci.com

"Viszek magammal, egy gyümölcsökből készül vitaminkészítményt, amit egy magyar professzor fejlesztett ki, ezt tesztelem az út során. Illetve a mellkasomon lesz egy pánt, ami 10 féle életfunkciót mér majd és szintén magyar fejlesztésű. Ez úgy működik, mint egy számítógép és a legszélsőségesebb időszakokban felméri a szervezetem állapotát" - mondta a magyar Bear Grylls.

10 dolog, amit nem tudtál Robbie Williamsrőlhttp://www.life.hu/news/20150526-robbie-williams-vilaghiru-enekesrol-zeneszrol-megtudtunk-tiz-kulonleges-dolgot.htmlAugusztusban újra Magyarországra látogat a világ egyik legmenőbb popsztárja, Robbie Williams! Az őrületesnek ígérkező nyári koncertre hangolódva összegyűjtöttünk 10 érdekes tényt, amit talán még a legnagyobb rajongók sem tudnak Robbie-ról.News--Megtaláltuk a legnagyobb hamburgert – ember legyen a talpán, aki ebbe beleharaphttp://www.life.hu/news/20150515-megtalaltuk-a-legmagasabb-hamburgert-nagyobb-mint-egy-kisgyerek.htmlAz Egyesült Királyság legmagasabb hamburgerét készítette el egy étteremtulajdonos – jó étvágyat!News--Nudista gazdasszony borzolja egy falucskában a kedélyekethttp://www.life.hu/news/20150514-egy-almos-angol-falucska-eletet-felborzolta-a-nudista-gazdalkodoasszony-angie-cox.htmlEgy angliai nő úgy döntött, nem hajlandó ruhában végezni a ház körüli teendőket, így meztelen testtel, hurkáit meglebegtetve traktorozik, takarít és eteti állatait.News--Kováts Adél lányával jótékonykodotthttp://www.life.hu/news/20150505-kovats-adel-szineszno-nagylanyaval-jotekonykodott-anyak-napjan.htmlKováts Adél számára a jótékonykodás magától értetődő. A színésznő szerencsés embernek tartja magát, hogy munkájával hozzájárulhat ahhoz, hogy másokon segítsen.News--Bizarr édesség! Élethű baba-tortákhttp://www.life.hu/news/20150504-elethu-baba-tortakat-keszit-egy-angliai-cukrasz-stacy-dudding-aki-barki-csemetejet-tortaba-onti.htmlA megszólalásig hasonlítanak az igazi kisbabákhoz az angliai Nyugat-Yorkshirben készült babatorták. Te beleharapnál a bébidbe?News--Hoppá! George Clooney felesége pocsékul főzhttp://www.life.hu/news/20150514-george-clooney-vilagihru-szinesz-felesege-amal-alamuddin-pocsekul-foz.htmlAmióta megnősült George Clooney, szokatlanul bőbeszédű a magánéletét illetően. Legutóbb kikotyogta, hogy libanoni származású felesége, Amal Alamuddin nem tud főzni.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.