fotográfus művész Mary Ellen Mark
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetvenöt éves korában elhunyt Mary Ellen Mark amerikai fotóművész, akinek modelljei közt éppúgy akadtak szökött gyerekek és heroinfüggők, mint hírességek és a világ vezető személyiségei.

Egyik közeli barátja elmondása szerint Mark hétfőn, hosszan tartó betegség után hunyt el egy New York-i kórházban. A fotós munkái olyan prominens lapokban tűntek fel, mint a Life, a New York Times Magazine, a The New Yorker, a Rolling Stone és a Vanity Fair. Mark 18 könyvet is publikált.
Streetwise című albumában Tiny Blackwell, egy drogfüggő seattle-i prostituált életét mutatja be. Mark az 1980-as években találkozott először az akkor 13 éves lánnyal, akit aztán harminc éven át követett fényképezőgépével.
Az évtizedek során született felvételek a hamarosan megjelenő Tiny: Streetwise Revisited című könyvben kaptak helyet. Mark férje, Martin Bell 1984-ben Streetwise címmel készített dokumentumfilmet felesége fényképei alapján.
Pályafutása során a fotós elszökött gyerekeket, heroinfüggőket, hírességeket, a világvezetőit, Ku-Klux-Klan-tagokat kapott lencsevégre. Utolsó munkája a Katrina hurrikán pusztításának 10. évfordulójára New Orleansról készített fotósorozat volt a CNN számára.
A pennsylvaniai Elkins Parkban nevelkedett fotós a Pennsylvania Egyetemen szerzett mesterdiplomát. Az 1960-as években hívta fel magára a figyelmet londoni heroinfüggőkről készített fotóival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.