2016-tól ezek a szakok szűnnek meg a felsőoktatásban

Forrás: MTI/Ujvári Sándor -
továbbtanulás fiatalok felsőoktatás egyetem jövő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Harminchét jelenlegi mesterszak és két osztatlan képzés biztosan nem indul a 2016/2017-es tanévben a felsőoktatásban- írja az Origo.

Rengeteg népszerű szak szűnik meg jövőre az egyetemeken. Agrárterületen például megszűnik az erdőmérnöki mesterképzés, az agrármérnöki mesterképzés helyett pedig osztatlan agrármérnöki szak indul 2016-tól. Lőttek a birtokrendező mérnöki, díszkertészeti mérnöki, illetve a szakigazgatás-szervező és informatikus agrármérnöki mesterszakoknak is. Új képzés lesz a fenntartható takarmányozás, a gazdasági agrármérnöki, a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki is.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A bölcsészettudományi képzési területen nyolc mesterszak szűnik meg 2016-ban: a természettudomány története és filozófiája, a digitális bölcsészet, az interkulturális pszichológia és pedagógia, a nyelvtudomány, az összehasonlító irodalom- és művelődéstudomány, a reneszánsz tanulmányok, a terminológia és a vizuális kultúratudomány.

Viszont indul négy új képzés is. Lehet majd jelentkezni angol nyelvoktató, Balkán-tanulmányok, bizantológia és a társadalmi befogadás tanulmányokra is.

A természettudományi szakok közül megszűnik a biofizika, a humánbiológia-antropológia, az immunológia, az ökotoxikológus, illetve a tudománykommunikáció a természettudományban.

A művészeti területen a mesterképzések közül lőttek a belsőépítész környezettervező művész, a filmmaking, a mozgóképművész, a kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek szakoknak. Az osztatlan képzések közül 2016-tól nem indul az építőművész és a filmdramaturg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.