Másodfokú figyelmeztetés: tovább fokozódik a kánikula!

Forrás: MTI/Kovács Attila -
kánikula hőség News
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Másodfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre és tizenöt megyére. Azt írták: a hőség hétvégén tovább fokozódik. A meleg miatt a rendőrség is felhívta a figyelmet a veszélyekre, az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) a klímaberendezések megfelelő használatának fontosságát hangsúlyozta.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a hőség fokozódik. Szombaton a keleti tájakon és Pest megyében helyenként 27 fok fölé is emelkedhet a napi középhőmérséklet. A maximumok szombaton várhatóan 32 és 35 fok között alakulnak. A kánikula vasárnap tetőzik. Hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség, kedden pedig délkeleten is visszaesik a hőmérséklet - tették hozzá.

Fiatal nők hűsítik magukat a kánikulában a Szabadság téri szökőkútnál Budapesten Forrás: MTI/Kovács Attila

Péntek délutántól az Északi-középhegység térségében, az Észak-Alföldön és a Duna-Tisza-közén lehet elvétve zivatar, míg szombaton a Tiszántúl északi felén és északnyugaton fordulhat elő.
Az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig hőségriasztást rendelt el. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán - írták.
Az OKK ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a nem megfelelően karbantartott és használt klíma az autókban, az irodákban, a közösségi terekben és az otthonunkban egyaránt komoly veszélyeket rejthet magában. A klímaberendezésben, a szellőzőrendszerben, a szűrőkön és a légkezelő gépekben, valamint a légcsatornában felhalmozódott porban lévő mikroorganizmusok különböző megbetegedéseket, például allergiát, asztmát okozhatnak.
Az autóban használt klímát érdemes a külső hőmérsékletnél maximum 6-8 Celsius-fokkal hidegebbre állítani, hogy az autóból kiszállva a hőmérsékletkülönbség ne legyen megterhelő az emberi szervezet számára, és a meghűlés, az ízületi panaszok elkerülése érdekében a hűvös légáramot ne irányítsuk közvetlenül magunkra. A klímaberendezések pollenszűrőjét 10-15 ezer kilométerenként ajánlatos cserélni.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a közlekedőket és a gyerekeket érintő, megnövekedett veszélyekre hívta fel a figyelmet a meleg miatt. Kiemelték: a járművezetők ilyenkor a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak a durva szabályszegésekre. A melegben jelentősen nő a rosszullétek száma, a hőség egyeseknél tompaságot, közönyösséget válthat ki. Mindezek miatt azt javasolják, hogy aki nehezen viseli a meleget, az ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor gyakrabban kell megállni pihenni, átmozgatni a végtagokat, és figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására.
Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője az MTI-nek beszámolt arról, hogy ilyenkor más szabályok vonatkoznak a rendőrség hivatalos állományára is: óránként tíz percet pihenhetnek, és minden negyedik óra után fél órát hűtött helyiségben kell tölteniük. Nem kötelező a nyakkendő viselése, és rövid ujjú inget is hordhatnak.
Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója azt közölte: a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren a déli órákban felfüggesztették a tervezett szabadtéri futópálya-karbantartási munkálatokat, a repülőtéri betonon dolgozók számára pedig megkezdték a palackos víz osztását. A repülőtéren árnyékban is "bőven" 30 Celsius-fok felett van a hőmérséklet, "a ferihegyi betonon egy csepp árnyék sincs és az előtéri felületek is ontják vissza a meleget". Délelőtt a beton hőmérséklete már meghaladta a 40 fokot, a repülőgépek kiszolgálásának helyén már 38 fokot mértek - írta.
A nagy hőség miatt több helyen vízosztásba kezdtek. A hőségriasztás ideje alatt Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, a győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a nyíregyházi, a püspökladányi és a kecskeméti állomáson kaphatnak vizet a várakozók. A MÁV-Start emellett azt javasolja: mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy más folyadékkal kezdje meg utazását.
Emellett több településen is vizet osztanak a járókelőknek. Budapesten a Baptista Szeretetszolgálat szombaton és vasárnap 12 és 13 óra között oszt ivóvizet az Eiffel téren, a WestEnd bevásárlóközpont előtt. Miskolc belvárosában várhatóan hétfő délutánig osztanak vizet, naponta délelőtt 10 órától délután fél ötig. Párakapukat is felállítanak, amelyek hűsítő vizet permeteznek a járókelőkre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.