A Piramis együttes alapítója III/III-as ügynök volt

Forrás: MTI/Illyés Tibor -
Piramis Magyaroroszág ügynök Som Lajos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Som Lajos a hetvenes években III/III-as ügynök volt. Előre jelezte zenésztársainak és barátainak, hogy jelentenie kell majd róluk.

Sokan a mai napig titkolják, ha az „átkos” rendszerben besúgók, vagy kémek voltak. Som Lajos azonban önként vállalja, hogy őt anno ügynöknek szervezték be, akarata ellenére - írja a Best magazin. A Piramis együttes vezetőjét egy díjkiosztó rendezvény után keresték fel, ahol az egyik slágerükbe belejátszotta a Himnusz részleteit. A történtek után átvitték egy hotelszobába, ahol a történtekről faggatták, majd felszólították, hogy minden olyan dologról hírt kell adnia, ami államellenes.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Abban a pillanatban megértettem, hogy itt nagy baj van, III/III-as ügynököt akarnak belőlem csinálni. Mivel tanácstalan voltam, megkérdeztem az apámat. Ő azt mondta: fiam, ezek rádöbbentek arra, hogy ti a nép hangja vagytok, írd alá a papírt, különben nem utazhattok soha többé. A zenekar tagjainak elmondtam, mire kértek, semmit nem titkoltam előlük” – mesélte a zenész.

Som elmondása alapján nem volt túlbuzgó ügynök, így a hatóságok többször megzsarolták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.