Nyilvános lett a CIA-akta: tudomásuk volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tervéről

Forrás: AFP -
CIA szeptember 11.
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, azaz a CIA nyilvánosságra hozta azt a vizsgálati jelentését, amely a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt elkövetett saját mulasztásairól szól.

A jelentést a CIA főfelügyelője már tíz éve lezárta, de nem tette nyilvánossá. A csaknem 500 oldalas anyagban - melynek egyes részeit időközben átdolgozták - egy sor "rendszerszintű problémát" vettek nagyító alá Ezek a főfelügyelő szerint hozzájárultak ahhoz, hogy az illetékesek átsiklottak azokon a jelzéseken, amelyek Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének terveire utaltak - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió szombaton.

2001. szeptember 11-ei terrortámadás Forrás: AFP

Jóllehet a jelentés a téma ismerői szerint nem tartalmaz alapvetően új információkat, további bírálatnak veti alá azokat a problémákat, amelyekre korábban más hatóságok vizsgálatai már rámutattak. Még ha a CIA egyetlen munkatársa sem követett el törvénysértést, egyértelmű, hogy munkájukat nem kielégítően végezték el - összegezte a CNN a jelentés megállapításait.

Meglepő fordulat: tabukat döntöget Ferenc pápa - "A te Krisztusod már feltámadt? Az enyém majd jövő vasárnap"http://www.life.hu/news/20150613-fix-datumra-teheti-a-husvetot-a-katolikus-egyhaz.htmlFerenc pápa szerint a katolikus egyház kész megváltoztatni a húsvét időpontjának meghatározását annak érdekében, hogy más keresztény egyházakkal egy napon ünnepelhesse Krisztus feltámadásának ünnepét. Ezt a Corriere della Sera című olasz lap írta szombaton, az egyházfőt idézve.News--Embert ölt egy elszabadult cirkuszi elefánthttp://www.life.hu/news/20150613-embert-olt-egy-elszabadult-cirkuszi-elefant.htmlHalálos sebeket ejtett egy férfin Németországban egy elszabadult és megvadult cirkuszi elefánt szombaton - közölte a helyi rendőrség.News--A kutyák nem szeretik azokat, akik utálatosak gazdájukkalhttp://www.life.hu/news/20150612-a-kutyak-nem-szeretik-azokat-akik-utalatosak-gazdajukkal.htmlA kutyák nem szeretik azokat az embereket, aki utálatosak gazdájukkal, és ételt sem fogadnak el olyantól, aki semmibe veszi gazdájukat - derítették ki japán kutatók.NewsThinkstockSokkoló videó: sportolókat gázolt el a busz (18+)http://www.life.hu/news/20150613-sokkolo-video-sportolokat-gazolt-el-a-bakui-europa-jatekok-sportoloi-falujaban-egy-busz.htmlKifejezetten csak erős idegzetűek nézzék meg az alábbi videót, amely a bakui Európa Játékok sportolói falujában történt tragédiát örökítette meg.NewsThinkstockGyilkosság Budapesten: holtan találták otthonában a nőthttp://www.life.hu/news/20150611-gyilkossag-budapesten-holtan-talaltak-otthonaban-a-not.htmlHoltan találtak egy nőt budapesti otthonában, a feltételezett tettest elfogták.NewsOrigoVideó! Óriási rajtakapás: ilyen, amikor nyakon csípik a magyar rendőrök a prostituáltakathttp://www.life.hu/news/20150528-video-ilyen-amikor-nyakon-csipik-a-magyar-rendorok-a-prostitualtakat.htmlKerítés bűntett és prostitúció elősegítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség egy nő és egy férfi ellen, akik éjszakai szórakozóhelyet üzemeltettek Békéscsabán - adta hírül a police.hu.NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.