Vészjelzés mára: fokozódik a hőség, néhol még késő este is csaknem 30 fok lehet

meteorológia kánikula hőség News
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb hőmérséklet 31-35 Celsius-fok között várható, és késő estére is csak 24-29 fok közé hűl le a levegő. A hőség miatt négy megyére első-, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Nógrád, Heves, Veszprém és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Az ország többi részén másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Az ország nagy részén tartósan 25, néhol 27 fok felett is alakulhat a napi középhőmérséklet.

Egy gyermek hűsíti magát egy szökőkút vízében Salgótarjánban Forrás: MTI/Komka Péter

Fokozódik a hőség: az ország jelentős részén a napi középhőmérséklet eléri a 25 fokot, a keleti tájakon és Pest megyében helyenként 27 fok fölé emelkedhet. A kánikula vasárnap tetőzik. Hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség, kedden pedig délkeleten is visszaesik a hőmérséklet – tették hozzá.
Ezzel együtt az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. Ilyenkor akár negyedóra alatt is le lehet égni.
Kitértek továbbá arra is, hogy délutántól helyenként - nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben, az Alföldön és északnyugaton - kialakulhatnak zivatarok. Este, késő este az Északi-középhegység térségében kissé nagyobb területen is előfordulhatnak zivatarok. Ezeket helyenként viharos (akár 90 kilométer/órás) szél, kisebb jég és jelentősebb mennyiségű (10-25 milliméter) csapadék kísérheti.
Az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig hőségriasztást rendelt el. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.