"Zavaros részletei” miatt az orosz nyomozóhivatal az amerikai holdra szállás körül vizsgálódna

Forrás: NASA -
oroszok holdraszállás Amerika nyomozóhivatal Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vizsgálná az ember holdra szállásával kapcsolatos "zavaros részleteket" az orosz szövetségi nyomozóhivatal - derült ki szóvivőjének közléséből.

Az Izvesztyija című orosz napilapnak nyilatkozó Vlagyimir Markin a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) körül kirobbantott korrupciós ügy, a Joseph Blatter FIFA-elnök lemondásához vezető amerikai ügyészségi vizsgálat kapcsán vetette fel a témát, nehezményezve, hogy "az Egyesült Államok ügyészei legfőbb döntnököknek kiáltották ki magukat a nemzetközi labdarúgás ügyeiben".
Az FBI-hoz hasonlítható orosz nyomozóhatóság szóvivője szerint például az 1969-es holdra szállásról az amerikai űrhajósok által készített, eredeti filmfelvétel eltűnése ügyében kellene nemzetközi vizsgálatot folytatni. Szerinte azt is ki kellene deríteni, hogy hova lett a majdnem 400 kilogrammnyi holdkőzet, amelyet a jelentések szerint az amerikaiak 1969 és 1972 között számos misszió során onnan elszállítottak.

Neil Armstrong, a rakétahajtású X–15 kísérleti géppel 1962-ben Forrás: NASA

Markin fogalmazása szerint nem állítják, hogy az amerikaiak nem repültek a Holdra, és csak egy filmet készítettek a holdra szállásról, de úgy vélik, hogy "az összes tudományos vagy kulturális műtárgy az emberiség öröksége, nyom nélküli eltűnésük pedig közös veszteség".
A The Moscow Times című, angol nyelvű orosz napilap kommentárja emlékeztetett arra, a NASA 2009-ben ismerte el, hogy az ember történelmi holdra szállását rögzítő felvételt letörölték, de sikerült felújítaniuk az eredeti televíziós közvetítéskor készített felvételt. A lap szerint az amerikai missziók során összegyűjtött, körülbelül 380 kilogrammnyi holdkőzetet a Lyndon B. Johnson űrközpontban tárolják, de minták a világ több múzeumában is találhatók.
Az Apollo–11 amerikai űrhajó Neil Armstronggal, Edwin Eugene "Buzz" Aldrinnal és Michael Collinssal a fedélzetén 1969. július 20-án jutott el sikeresen a Holdhoz, a leszállásra a Nyugalom Tengerén került sor. Collins Hold körüli pályán keringett a parancsnoki űrhajóval, míg két társa a holdkomppal leszállt a felszínre. Armstrong és Aldrin 2 óra 31 perc 40 másodperces holdsétát tett, és 21,55 kilogramm holdkőzet- és holdpormintát gyűjtött.
Az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) a holdra szállás 40. évfordulója alkalmából, 2009 júliusára restauráltatta és közzétette az ember első holdra lépésének történelmi pillanatát megörökítő filmfelvételeket.
A filmek digitális felújítására specializálódott hollywoodi Lowry Digital nevű vállalatnak sikerült megmentenie azokat a jeleneteket, amelyeket már örökre elveszettnek hittek. Az eredeti felvételek elkallódtak, a holdsétát megörökítő kamera pedig az égitesten maradt.
A felújított felvételek a NASA honlapján érhetők el, így bárki megtekintheti, hogy Armstrong és Aldrin miként tűzte ki az amerikai lobogót a Holdra.

Hűha! Homoszexuálissá teszik a molylepkéket a túlszaporodás ellenhttp://www.life.hu/news/20150618-homoszexualissa-teszik-a-molylepkeket.htmlIgazán érdekes látott hír ma napvilágot, mely szerint a molypopuláció visszaszorítása érdekében új kísérletbe kezdett a londoni Természettudományi Múzeum: női feromonok segítségével csábítják homoszexuális kapcsolatra a hím lepkéket.NewsThinkstockMagyar nő vezeti a világ legokosabb embereithttp://www.life.hu/news/20150617-balanyi-bibiana-lett-a-nemzetkozi-mensa-szerevezet-vezetoje-ami-a-vilag-legokosabb-embereit-fogja.htmlMagyar elnöknő vezeti a világ legintelligensebb embereit összefogó, világszerte mintegy 130 ezer tagot számláló nemzetközi Mensa szervezetet júliustól.News--Megtámadta és élve elásta egy medve az orosz nőthttp://www.life.hu/news/20150617-megtamadta-es-elve-elasta-egy-medve-az-orosz-not.htmlAz 54 éves Natalja nyírfanedvet gyűjtögetett az orosz erdőben, de nem csak nedve, hanem medvéje is lett a nőnek, akire rátámadt egy. Natalját egy 80 éves barátja és annak kutyája kísérte el az erdőbe, mindhárman védekezni próbáltak, de a medve erősebb volt náluk.NewsThinkstockEz nagyon édes: a kisfiú azt hiszi, ő György herceg - És nézd csak, tényleg olyan!http://www.life.hu/news/20150616-egy-kisfiu-azt-hiszi-o-gyorgy-herceg-es-nezd-csak-tenyleg-olyan.htmlEgy tüneményes fotót posztoltak a szülei egy kisfiúról, aki azt hiszi, ő szerepel az újságok címlapján.News--Jógázz cicákkal - Cuki történet terjed az internetenhttp://www.life.hu/news/20150616-jogazz-cicakkal-es-fogadj-orokbe-egyet.htmlHatalmas macsakarajongónak bizonyultak annak a jógastúdiónak a tulajdonosai, akik hat árva cicát fogadtak be a napokban.NewsOrigoMegoldódott az M3-as autópályán szállított hullák rejtélyehttp://www.life.hu/news/20150616-filmes-kellekek-voltak-az-m3-as-autopalyan-szallitott-hullak.htmlA napokban nagy port kavart az az eset, amikor többen észrevették, hogy hullákat szállítottak az M3-ason. Azóta kiderült, mi is történt valójában. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.