Megvannak a felvételi ponthatárok: Íme a sorsdöntő eredmények!

Forrás: MTI/Kallos Bea -
felvételi felsőoktatás ponthatár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Július 23-án 20 órától elérhetőek az idei felsőoktatási felvételi pontszámok. Vagyis mostanra sorsok dölhettek el, vagy legalábbis igen fontos iránymutatások.

A www.felvi.hu oldalon közzétett adatok alapján államilag támogatott képzésben az egyik legmagasabb pontszám, minimum 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Ez a szám már ismert volt, ugyanis mindhárom szak azon 41 közé tartozik, amelyen korábban - tavaly decemberben - központilag meghatározták a ponthatárokat - írja az Origo.

Illusztráció. Forrás: MTI/Kallos Bea

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyes osztatlan tanári képzésein rendkívül magas pontszámok szerepelnek, fizika-informatika szakos tanárképzésen például 480, olasz-magyar tanárszakon 478. A jogi karra 460 ponttal lehetett bejutni. A Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán pedig költségtérítéses képzésben is 451 pont kellett a bejutáshoz, az államilag támogatott képzéshez 460 pontot kellett elérni. A Semmelweis Egyetem orvosi karára 435 pont volt a felvételi határ.

Az idén 105 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba.

A legkedveltebb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt, a második helyen a Szegedi Tudományegyetem végzett. Minden ötödik felvételiző az ELTE-re adta be a jelentkezését, 8093 fő kezdi meg itt tanulmányait szeptemberben, köztük 880 leendő általános és középiskolai tanár.

Életének nyolcvanegyedik évében elhunyt a magyar művészhttp://www.life.hu/news/20150723-karatson-gabor-eletenek-nyolcvanegyedik-eveben-elhunyt.htmlNyolcvanesztendősen távozott az élők sorából Karátson Gábor Kossuth- és Munkácsy-díjas író, műfordító, festő és filozófus, művészetpedagógus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.NewsKiürítés! Gránátot találtak a Batthyány térenhttp://www.life.hu/news/20150723-granatot-talaltak-a-batthyany-teren.htmlKiürítik a Batthyány teret. A villamossín cseréje közben gránátot találtak. News--Kiürítés! Gránátot találtak a Batthyány térenhttp://www.life.hu/news/20150723-granatot-talaltak-a-batthyany-teren.htmlKiürítik a Batthyány teret. A villamossín cseréje közben gránátot találtak. News--Jules Bianchi nem élhette túl a balesetet: Súlyosabb volt az ütés, mint hittékhttp://www.life.hu/news/20150723-jules-biachi-balesete-sulyosabb-volt-mint-hittek.htmlJules Bianchi balesetéről újabb megdöbbentő részletek derültek ki. NewsOrigoMindent vér borított a repülőn - Videó!http://www.life.hu/news/20150723-szettorte-egy-keselyu-a-repulo-szelvedojet.htmlMajdnem lezuhant egy kisrepülő azután, hogy felszállás közben egy keselyűvel ütközött.NewsThinkstockÚjpesti késelés: Két sérültet szállítottak korházbahttp://www.life.hu/news/20150723-keseles-volt-budapest-negyedik-keruleteben-a-tavasz-utcai-muvelodesi-haznal-szerdan-kora-delutan.htmlKéselés volt Budapest IV. kerületében, a Tavasz utcai művelődési háznál szerdán kora délután - tudta meg az Origo. Két embert vittek kórházba.NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.