Egy holttestet találtak a Balatonban

Forrás: Thinkstock -
holttest vihar Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szombati vihar után éjszakáig folytatták a mentési munkákat a Balatonnál, sokan a vízirendőröknek, a vízimentőknek és az önzetlen hajósoknak köszönhetik életüket, két férfi Balatonfürednél eltűnt a vízben még a vihar előtt, akiket nem találtak meg. Vasárnap egy férfi holttestét találták a vízben, azonosítása folyamatban van - értesült az MTI több forrásból.

A szombati vihar jött, látott, káoszt okozott az országban. Még a vihar előtt eltűnt két férfi a vízben Balatonfürednél, akiknek a keresése eddig nem vezetett eredményre. Egyikük egy vízibicikliről, másikuk egy vitorláshajóról került a vízbe. Vasárnap reggel találtak egy férfiholttestet a közeli partokon, amelynek azonosítása folyamatban van.

A vízimentőkhöz többtucatnyi segélyhívás érkezett szombaton a vihar miatt, főként gyerekeket, családokat kellett menteni hajókról késő éjszakáig, a lehorgonyozva otthagyott járművek mentése még zajlik.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A Balaton hosszában átúszási rekordkísérlet a vízimentők biztosításával zajlott, és a célba érés előtt két kilométerrel fel kellett adni a vihar keltette nagy hullámok miatt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szombaton a délutáni órákban rendelték el a legmagasabb, II. fokú viharjelzést a Balatonon, amikor a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összes hajóegysége elkezdte értesíteni a nyílt vízterületen tartózkodó fürdőzőket, közlekedőket a várható viharról. A felkészülés ellenére a tó teljes területéről több mint ötven segélykérés érkezett a rendőrökhöz. A vízirendőrök 21 ember életét mentették meg, akik szinte kizárólag vitorlás kishajókon kerültek bajba. A vihar alatt a tó közepén óránként 110,8 kilométeres sebességű szelet mértek. A tájékoztatás szerint sok hajós értékelte túl a tudását, és a hajója képességeit, járművükkel felborultak, elsüllyedtek, vagy a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal lesodorta a fedélzetről az utasokat. Siófok előtt egy vitorlásról lecsúszott két nő számára a közelben hajózók dobtak mentőövet és kísérték figyelemmel őket a mentőhajó megérkezéséig.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint a Balaton déli oldalán fákat csavart ki, és vezetékeket szakított le az erős szél szombaton, ami miatt 97 helyszínen volt szükség a tűzoltók beavatkozására éjszaka. Főként megrongált lakóépületekhez, útra és vasúti sínekre dőlt fák eltávolításához riasztották az egységeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.