Bíróság elé állítják az oroszlángyilkos fogorvos szafariját megszervező férfit

szafari gyilkos engedély oroszlán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdán Hwangében bíróság elé állítják azt a férfit, aki a fogorvos szafariját szervezte. Azzal vádolják, hogy nem akadályozta meg a Cecil életébe kerülő illegális vadászatot.

Theo Bronkhorst ellen a múlt héten emeltek vádat és rendőri felügyelet alá helyezték. Az egyik hírügynökségnek azt nyilatkozta a férfi, nem gondolta, hogy törvénytelen dolog történik, és amerikai ügyfele – akinek Zimbabwe a kiadatását követeli – ártatlan. Hozzátette, teljesen szabályosan szervezte meg számára a vadászatot, és a fogorvos kifizette az engedélyért járó 50 ezer dollárt. A szabályos eljárást már cáfolták a nyomozók, akik megállapították, hogy Cecilt kicsalták a nemzeti park területéről.

Forrás: Instagram

Világszerte felháborodást váltott ki, hogy Walter Palmer gazdag amerikai fogorvos július 1-jén segítőivel kicsalta a nemzeti parkból a fekete sörényéről ismert 13 éves hímoroszlánt és nyílpuskával kilőtte. Palmer állítása szerint akkor tudta meg, hogy védett állatról van szó, amikor az elpusztult oroszlánon meglátta a GPS-nyakörvet.

Eközben nagyjából 250 millió forint adomány gyűlt össze az Oxfordi Egyetem természetvédelmi kutatóintézetének kezdeményezésére azután, hogy kilőtték a Hwangei Nemzeti Park büszkeségét, Cecilt.

Az intézet 2008-ban GPS-szel ellátott nyakörvet helyezett Cecilre, hogy adatokat gyűjtsön az oroszlánok életmódjáról és élettartamáról. „Az adományozók hihetetlen bőkezűségének hála Hwangében és a szomszédos országokban az oroszlánok megóvásán fogunk dolgozni” – jelentette ki David Macdonald professzor, a kutatóintézet alapítója és igazgatója.

Az oxfordi kutatóintézet által összegyűjtött adományokból zimbabwei szakembereket képeznek, orvvadászok elleni járőröket finanszíroznak és új GPS-nyakörveket vásárolnak.

Életben van Jericho, a megölt zimbabwei oroszlán, Cecil társa

Az állat műholdas jeladója újra rendszeresen küldi a jeleket - tudta meg Brent Stapelkamp oroszlánkutató, aki csapatával kilenc éven át tanulmányozta az állatokat. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Hőségriadó és viharfigyelmeztetés van érvénybenhttp://www.life.hu/news/20150805-hosegriado-a-kanikula-miatt-es-riasztas-a-viharok-miatt-van-ervenyben-az-orszagban.htmlTizennégy megyére és a fővárosra adott ki másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat szerdára. Emellett továbbra is csaknem az egész országban lehetnek jelentős csapadékkal járó intenzív esőzések – írja az MTI.News--Súlyos vonatbaleset történt Indiában, sok a halotthttp://www.life.hu/news/20150805-sulyos-vonatbaleset-tortent-indiaban-sok-a-halott.htmlA heves monszunesőzések okozta áradások miatt kisiklott két expresszvonat India középső részén, a balesetekben mintegy 32 ember meghalt, 100 pedig megsebesült.NewsThinkstockMicsoda?! Megnyílt a karácsonyi vásár Londonbanhttp://www.life.hu/news/20150805-megnyilt-a-karacsonyi-vasar-londonban.htmlMinden eddiginél korábban, már ma, augusztus 4-én megnyílt a karácsonyi vásár a londoni Selfridges áruházban, ahol a hagyományoknak megfelelően már nyáron elkezdhetik intézni az ünnepi bevásárlást a vevők.News--Falomlás volt Budapesten - Egy ember meghalt, ketten megsérültekhttp://www.life.hu/news/20150804-ledolt-a-fal-budapesten-a-sasadi-uton-egy-ember-meghalt-ketto-megserult.htmlMeghalt egy ember, ketten pedig megsérültek, amikor egy XI. kerületi, Sasadi úti épület fala leomlott - közölte a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat az MTI-vel.News--8 milliárd forint értékű Picasso-festményt foglaltak lehttp://www.life.hu/news/20150804-8-milliard-forint-erteku-picasso-festmenyt-foglaltak-le.htmlEgy legalább 25 millió euró (közel 8 milliárd forint) értékűre becsült, Spanyolországból illegálisan kivitt Picasso-festményt foglaltak le egy Korzika partjainál horgonyzó hajón - jelentette be kedden a francia vámhivatal.News--Több tucat krokodilfejet találtak egy elhagyott mélyhűtőben ausztrál gyerekekhttp://www.life.hu/news/20150804-tobb-tucat-krokodilfejet-talaltak-egy-elhagyott-melyhutoben-ausztral-gyerekek.htmlTöbb tucat rothadó krokodilfejet találtak egy ausztrál kisváros elhagyott boltjának fagyasztójába zsúfolva ausztrál gyerekek.NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.