Lövöldöztek a francia szuperexpressz vonaton - Többen megsebesültek

Forrás: Thinkstock -
Párizs lövöldözés vonat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpressz vonaton lövések dördültek, hárman megsebesültek, egyikük életveszélyesen.

A lövöldözőt két szabadságos amerikai katona legyűrte, majd a rendőrség letartóztatta. A lövöldözés még Belgium területén történt, a vonatot azonban Arras észak-franciaországi város pályaudvarán állították le, ahol az utasokat evakuálták.

A BFM TV értesülése szerint a sebesültek között egy-egy francia, brit és amerikai van. A brit sérülése a súlyos.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a helyszínre látogatott, ahol kijelentette, az amerikai utasok "rendkívül nehéz körülmények között kimagasló bátorságot tanúsítottak, s ha nem őrzik meg a hidegvérüket, akkor borzalmas tragédia történhetett volna"

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Párizsban bejelentették, hogy az ügyészség terrorellenes szekciója vizsgálja az incidenst, de a belügyi tárca szóvivője szerint még korai kijelenteni, hogy terrorcselekedetről van szó. Charles Michel belga kormányfő elítélte és terrortámadásnak nevezte az esetet. A miniszterelnök közölte, országa szorosan együttműködik a francia hatóságokkal a nyomozás során.

Rendőrségi források később arról tájékoztatták az AFP-t, hogy a gyanúsított szerepel a francia titkosszolgálatoknak a terrorizmussal kapcsolatba került emberekről vezetett nyilvántartásában. A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők elmondták, a férfi ugyanakkor nem állt szigorú megfigyelés alatt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi volt a lövöldözés oka. A férfinél egy géppisztoly, egy automata pisztoly és kés is volt. A France Info adó úgy értesült, hogy a támadó egy 26 éves marokkói, esetleg marokkói származású személy.

A szerelvényt működtető Thalys társaság közlése szerint az utasok biztonságban vannak, a hatóságok uralják a helyzetet.

Valóságos hősként ünneplik Franciaországban és az Egyesült Államokban is azt a három férfit - köztük két amerikai katonát - , akik péntek este ártalmatlanná tették a francia szuperexpresszen lövöldöző és három személyt megsebesítő támadót. A francia belügyminiszter szerint a merénylő feltételezhetően radikális iszlám háttérrel rendelkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.