Tévedésből öltek turistákat Egyiptomban

Forrás: Thinkstock -
turista tévedés rendőr sebesülés Egyiptom sivatag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tévedésből megöltek tizenkét embert, köztük mexikói turistákat az egyiptomi biztonsági erők tagjai, akik azt hitték, dzsihadistákra lőnek.

A kairói belügyminisztérium tájékoztatása szerint a vasárnapi incidensben tizenketten vesztették életüket - a mexikói turisták mellett több egyiptomi állampolgár -, és tízen megsebesültek, őket kórházba szállították.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az eset el-Vahát régióban, az ország nyugati részén elterülő sivatagban történt. Az egyiptomi rendőrök és katonák azt hitték a mexikói turistákat és egyiptomi kísérőiket szállító négy dzsipről, hogy dzsihadisták ülnek bennük, ezért nyitottak rájuk tüzet. A járművek olyan területen haladtak, ahol turisták már nem járhatnának.

A kairói hatóságok még nem közölték, pontosan hány turista halt meg, a mexikói külügyminisztérium egyelőre kettőről tud. A sebesültek közül öt biztosan mexikói, állapotuk stabil.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök a Twitter közösségi portálra írt bejegyzésében elítélte a támadást, tragikus incidensnek nevezte azt, és a történtek teljes körű kivizsgálását követelte.

Egyiptom nyugati, sivatagos vidéke közkedvelt úti célja az országba látogató turistáknak, ugyanakkor az iszlamisták hátországa is. A régióban húzzák meg magukat többek közt az Iszlám Állam tagjai is, akik nemrég lefejeztek egy francia cégnek dolgozó horvát férfit. Az Iszlám Állam több támadást is végrehajtott a biztonsági erők ellen Egyiptomban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.