Sokkoló hír! Láb nélküli hegymászó nem mehet a Himalájára

Forrás: AFP -
hegymászó Mount Everest hátrányos megkülönböztetés Himalája törvénytervezet láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nepáli kormány Himalája-törvényjavaslata kiütötte a biztosítékot azoknál a hegymászóknál, akik álmaikat, bármi áron meg szeretnék valósítani.

Az ázsiai ország vezetői biztonsági kockázatot látnak abban a visszatérő jelenségben, hogy súlyosan rokkant, illetve 75 évnél idősebb emberek vágnak neki a Mount Everest 8848 méter magas csúcsúnak – írja a Blikk.hu.

Forrás: AFP

„Nem gondolom, hogy hegymászási engedélyt kellene kiállítanunk olyanoknak, akik nem látnak, nem tudnak járni avagy a karjaik hiányoznak" – vázolta Govinda Karki turizmusért felelős államtitkár, és hozzátette, hogy a hegyet biztonságosabbá szeretnék változtatni, de az is fontolják, hogy csak annak adnak engedélyt, aki már megmászott 6500 méternél magasabb hegycsúcsot.

Láb nélkül is sikerülhet

Mark Inglis új-zélandi hegymászó fagysérülés miatt mindkét lábát elveszítette, ennek ellenére 2006-ban protézissel ment fel a Himalájára. Az amerikai Erik Weihenmayer pedig vakon hódította meg a csúcsot, és a hegymászók szerint ezek a csúcsteljesítmények másokat is inspirálnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.