Elátkozott Airbusok - Ismét egy A320-on történt tragédia

gép Airbus repülőgép baleset tragédia a320
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi időben több repülőgépes balesetről hallhattunk, amelyekben egy közös nevező volt: a gép típusa. Elátkozottak lennének az A320-as repülők?

A Germanwings-tragédia

A fapados Germanwings légitársaság gépét 2015. március 24-én szándékosan vezette a Francia-Alpoknak Andreas Lubitz másodpilóta. 144 utas és hat fős személyzet vesztette életét. A másodpilóta nem csupán depressziós volt, hanem súlyos szembetegsége miatt a vakságtól is tartania kellett. Hazudott az orvosainak, tabletjén öngyilkosságról olvasott, pilótaengedélye megszerzése előtt pedig pszichiátriai tünetekkel is kezelték. Mindezek ellenére nem mehettünk el szó nélkül amellett sem, hogy a legelső híresztelések szerint Lubitz szerelmi csalódása miatt végzett az A320-as géppel. A légitársaságot megszűntették.

Andreas Lubitz Forrás: AFP

Az AirAsia lezuhant gépe

Szintén Airbus A320 típusú gép volt a Surabayából Szingapúrba tartó járat, amely 2014. december 28-án zuhant a tengerbe, 162 emberrel a fedélzetén. A gép három órás útra indult, de felszállás után 42 perccel a jakartai légi irányítás műszerei már nem érzékelték. Az Indonesia AirAsia többnyire A320-asokból álló flottával rendelkezik.

Az elveszett Indonesia AirAsia repülőgép után kutató csapat Forrás: AFP/Adek Berry

A szerencsésen visszafordult Vueling járat

Néhány nappal a Germanwings katasztrófa után szintén egy Airbus 320-as géppel volt probléma. A Vueling spanyol légitársaság gépe Barcelonából Münchenbe tartott, a fedélzetén 137 utassal és hat fős személyzettel. A pilóta azonban 1220 méter magasságban megszakította az emelkedést, mert a fedélzeten égett szag terjengett, és letette a gépet a barcelonai repülőtéren.

Mindenki nyugodjon meg, továbbra is biztonságosak a repülők!

"Továbbra is a repülés a legbiztonságosabb közlekedési mód. A légi balesetek zöme nem európai légitársaságokkal történik, hanem az afrikai társaságoknál a legjellemzőbb. Az európai átlag lényegesen a világátlag alatt van halálos balesetek tekintetében. A tendencia mindenképpen javuló. Világszinten is csökken a halálos balesetek száma, Európában még inkább" - tudtuk meg a Közlekedésbiztonsági Szervezettől. És mi a helyzet az Airbus A320-asokkal? Szerencsére megnyugtató információkat kaptunk.
"Repülésbiztonsági területen nem érkezett jelentés arról, hogy összefüggés lenne az A320 típusú repülőket ért balesetek között."

Az Air Canada gépe kicsúszott a pályáról

Az Air Canada Torontóból Skóciába tartó járatának balesetét az Origo is újabb Airbus balesetként említette. A gép idén március 29-én 133 utas és 5 fősszemélyzettel leszállás után kicsúszott a pályáról. 25-en könnyebb sérülést szenvedtek, közülük 23-at szállítottak kórházba.

Az Asiana repülője leszállás közben balesetezett

Az Asiana Airlines gépét Hirosimában érte baleset. A szintén Airbus A320 típusú gépe Szöulból Hirosimába tartott, 82 fővel. Leszállás közben a gép hátulja a földnek csapódott. Többen megsérültek, egy utas súlyosan. A hírek szerint a gép futóművei kiszakadtak, bal szárnya megsérült és a repülő a hasán állt meg. Az utasokat csúszdán menekítették ki.

Asiana Airlines Airbus A320 járata túlfutott a lefutópályán, Hiroshima Forrás: AFP/Jiji Press

Váratlanul meghalt az American Airlines pilótája

2015. október 5-én ismét egy A320-as gépen történt tragédia. Phoenixből Bostonba tarott az American Airlines A320-as típusú utasszállító repülője 147 utassal és az öttagú személyzettel, amikor meghalt a pilóta. Úgy tudják, betegség okozta halálát.

Forrás: AFP/Robyn Beck

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.