Elhunyt Nemeskürty István író

Forrás: MTI/Beliczay László -
halál filmtörténelem irodalomtörténész Nemeskürty István író
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 91. évében meghalt Nemeskürty István. A Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas írót, irodalom- és filmtörténészt csütörtök este érte a halál – írja az Origo.

Nemeskürty István Budapesten született 1925. május 14-én. Előbb a Magvető Könyvkiadónál volt szerkesztő, majd 1959-ben a Híradó és Dokumentumfilmgyár dramaturgiai vezetőjének nevezték ki, 1963-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat (Mafilm) stúdióvezetője, 1972-től a Budapest Filmstúdió, 1984-től a Magyar Filmintézet igazgatója volt 1987-es nyugdíjba vonulásáig.

Forrás: MTI/Beliczay László

Irányítása alatt csaknem 160 magyar nagyjátékfilm készült el. 1990 januárja és áprilisa között a Magyar Televízió elnöki tisztét töltötte be, emellett különféle társadalmi szervezetekben viselt magas tisztségeket. 1998 és 2001 között kormánybiztosként a millenniumi ünnepségek szervezését irányította.

Munkásságát számos kitüntetéssel, köztük Kossuth-nagydíjjal és Széchenyi-díjjal ismerték el.

Andy Vajna: "Soha nem vettem Galambos Lajos lakóparkjában ingatlant"http://www.life.hu/news/20151009-lagzi-lajcsi-korabban-azt-allitotta-andy-vajna-is-vett-tole-ingatlant-a-producer-tagadja.htmlLagzi Lajcsi állítólag korábban büszkén nyilatkozott arról, hogy Andy Vajna is vásárolt tőle egy ingatlant – a producer azonban ezt tagadja. NewsFotó: Szabó Gábor - Origo13 éves gyerek fejéhez tartottak fegyvert Dunakeszinhttp://www.life.hu/news/20151008-13-eves-gyerek-fejehez-fogott-fegyvert-dunakeszin-egy-alrendor.html"Rendőrség! Házkutatás!” felkiáltással rontott egy dunakeszi családra egy négyfős társaság. Készpénzt és kábítószert követeltek tőlük, de ellenálltak, ezért az egyik támadó fegyvert fogott egy 13 éves gyerek fejéhez. Egyikükről fantomkép készült.News--Teljesen átalakul a Facebook - Mostantól így lájkolsz!http://www.life.hu/news/20151008-a-jovoben-kulonbozo-hangulatjelekkel-fogjuk-kifejezni-mit-erzunk-facebookon.htmlÚj gombok váltják fel a megszokottakat a legnépszerűbb közösségi oldalon. Nemsokára több lehetőségünk lesz kifejezni, mit is érzünk. NewsOrigoÍme, a halálraítéltek utolsó vacsorái - Fotók!http://www.life.hu/news/20151008-a-halalraiteltek-utolso-vacsorairol-keszult-fotok-egyszeruen-dobbenetesek.htmlAmerika börtöneiben ma is rengetegen várnak az ítéletük végrehajtására. A halálsoron lévő elítéltek sokszor utolsó kérésként egy különleges vacsorára vágynak. Egy fotógráfus erről készített sorozatot. NewsOrigoDöbbenetes! Saját kezével ölte meg kétéves kisfiát az üzletember http://www.life.hu/news/20151008-puszta-kezzel-olte-meg-a-sajat-fiat-a-belga-uzletember.htmlA belga férfi brutális módon végzet a saját kisfiával. A történtek megrázták a közvéleményt, hiszen a férfi már egy jó ideje harcolt a felségével a gyermekelhelyezés ügyében. NewsOrigoElképesztő! Cápa mentette meg a haláltól a férfithttp://www.life.hu/news/20151008-capa-tamadta-meg-a-ferfit-majd-kiderult-hogy-rakos-daganat-van-a-testeben.htmlEugene Finney éppen a Csendes-óceánban úszott, amikor váratlanul megtámadta egy cápa. Szerencsére az eset nem lett halálos kimenetelű, de a férfi szerint ez nem volt véletlen: az állat jelezni akart neki. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.