Terrortámadás! Egy béketüntetés gyülekezőhelyén robbantottak Ankarában

terrortámadás Törökország Ankara
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Robbanás történt a török fővárosban, Ankarában, egy béketüntetés gyülekezőhelyén. Az áldozatok száma meghaladja a harmincat, és több mint százhúsz sebesült is van. A török kormány terrortámadásnak minősítette az esetet.

Robbanás rázta meg szombat délelőtt a török fővárost. Az Ankara egyik közlekedési csomópontjában történt robbanásnak a legfrissebb hírek szerint harminc halálos áldozata van, a sebesültek száma pedig 126 - írja cikkében az Origo.

A CNN Türk hírtelevízió szerint a robbanás egy, a "békéért és a demokráciáért" elnevezésű menet gyülekezőhelyén történt.

A menet résztvevői az ország délkeleti részén a török állam és kurd fegyveresek között zajló konfliktus ellen terveztek tiltakozni. Az alábbi videón látszik az egyik robbanás is:

Török kormányzati tisztviselők terrortámadásnak minősítették a történteket, és közlésük szerint vizsgálják, hogy egy öngyilkos merénylő volt-e az elkövető.

Sebesültek a kettős robbantásos merénylet helyszínén Forrás: MTI/EPA/-------------------

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök rendkívüli tanácskozásra összehívta a biztonsági szolgálatok vezetőit, a kormány pedig válságülést tartott.

A Reuters tudósítója a helyszínen több, zászlókkal letakart holttestet látott és szanaszét heverő, leszakadt testrészeket.

A holttesteket még órákkal a robbanás után sem szedték össze - írta twitterén a hírügynökség tudósítója.

Az állami Anadolu hírügynökség szerint egy öngyilkos merénylő követhetette el a robbantást, illetve robbantásokat, mert nem egyértelmű a beszámolókból, hogy egy vagy két detonáció volt-e.

A televíziós beszámolók szerint emberek százai voltak a közelben. A felvételeken látszik, hogy a mentők mellett a tüntetésre összegyűlt emberek próbáltak segíteni a sebesültek ellátásában.

Néhány órával a délelőtt tíz óra után történteket követően bizonyossá vált, hogy két robbanás volt Ankarában: pár másodperces különbséggel két pokolgép robbant a belvárosban, ahol emberek százai gyülekeztek a szakszervezetek békefelvonulására, ami az erőszak leállítására szólított fel.

A Guardian szerint a detonáció ereje a közeli toronyházakat is megrázta.

Egy sebesültet visznek el a szombati, ankarai robbantásos merénylet helyszínéről Forrás: MTI/AP

A török belügyminisztérium elítélte a demokrácia és a béke ellen irányuló támadást. A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett. Az elszabadult indulatokat jelzi, hogy a rendőrök a levegőbe lőttek, hogy szétoszlassák a merénylet helyszínére igyekvő dühös embereket.

Török rendőrök az áldozatok zászlókkal letakart holttestei mellett a merénylet helyszínén Forrás: MTI/AP/Burhan Ozbilici

A Vice tudósítója pedig szemtanúkra hivatkozva arról is beszámolt twitterén, hogy a robbanás után a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget, ami a mentők munkáját is akadályozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.