Kellemetlen szájszagod van? Ez lehet az oka!

Forrás: AFP -
megoldás szájszag nyelv baktérium fogmosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy amerikai fogorvos szerint a nyelvünk kinézete is nagyban árulkodik arról, hogy rossz szagú-e a lehelhetünk. Bár sok minden közrejátszhat a kellemetlen szájszagban, főleg az élelmiszerek megválasztására kell ügyelnünk. 

Dr. Harold Katz, a kaliforniai leheletklinika (The California Breath Clinics) fogorvosa és alapítója azt mondja, hogy az ember nyelve elárulhatja, ha a leheletük nem kellemes. Például minél több lepedék borítja a nyelvet, annál nagyobb az esélye annak, hogy az illető kellemetlen szájszagtól szenved. A szánkban hemzsegnek a baktériumok, melyek az általunk elfogyasztott fehérjemaradékokból táplálkoznak, és ezeket kénalapú salakanyaggá alakítják - írja az Origo.

Forrás: AFP

Ezek a baktériumok főleg a nyelv felszíne alatt, a torkunk hátsó részében, és a manduláinkon szaporodnak a leggyorsabban. A tanulmány szerint hiába mosunk rendszeresen fogat, ez nem minden esetben ad száz százalékos védelmet, és így is lehet rossz szagú a szánk. A megfelelő táplálkozás, bizonyos gyógyszerek elkerülése, és a kéntermelő baktériumok számára megfelelő környezet megszüntetésével már sokat tehetünk.

Mit tegyünk a szájszag ellen? Az Origo összeszedte:

  • Ne használjunk nátrium-lauril-szulfátot (sokszor sodium lauryl sulphate-ként van feltüntetve) tartalmazó fogkrémet. Ez a szappanhoz hasonló detergens habot képez, de a fogtisztításban nincs semmi előnyös tulajdonsága. Sőt erről az adalékról nemrég megállapították, hogy súlyos mellékhatásokat, így például szájfekélyt okozhat.
  • Ne fogyasszunk fehérjében gazdag ételeket. A fehérjék a baktériumok fő táplálékai.
  • Szabaduljunk meg a felköhögött váladéktól. Ez szintén fehérjét tartalmaz.
  • Kerüljük az édességet (így nemcsak a baktériumokat fosztjuk meg a tápláléktól, hanem csökkenthetjük a fog- és ínybetegségek előfordulási gyakoriságát is).
  • Ha megvan még a mandulánk, akkor nézessük meg, nincsenek-e rajta kövek. A mandulakövek igen kellemetlen leheletet okozhatnak.
  • Tegyünk a szájszárazság ellen. Ezt okozhatja a dohányzás, az alkohol, az alvási apnoe és a nyitott szájjal való légzés. Szükség esetén kérjünk orvosi segítséget.
  • Ne fogyasszunk savas üdítőket. A rossz leheletet okozó baktériumok savas környezetben gyorsabban termelik a melléktermékeket.
  • Gyógyítassuk az ínybetegségeket. A megbetegedett ínyszövet táplálja és menedéket nyújt a baktériumoknak, sőt lehetővé teszi, hogy a kórokozók bejussanak a véráramba.
  • Lehetőség szerint kerüljük az immunitást gyengítő gyógyszerek szedését. Ezek meggátolják, hogy a szervezet hatékonyan fellépjen a baktériumok szaporodása ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.