Elhunyt René Girard, a "társadalomtudományok új Darwinja"

Forrás: AFP/Derrick Ceyrac -
betegség halál tudós társadalomtudomány Egyesült Államok Franciaország Stanford Egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 92. évében elhunyt René Girard francia tudós, aki a mimetikus vágyelmélet, a bűnbakképzés és a bibliamagyarázat terén megfogalmazott elméleteivel újfajta antropológiát alapozott meg. Eredményei révén a kor egyik legjelentősebb gondolkodójaként, a társadalomtudományok új Darwinjaként emlegették.

A Francia Akadémia tagja hosszan tartó betegség után szerdán hunyt el az Egyesült Államokban, halálhírét a Stanford Egyetem közölte. A francia gondolkodó hosszú ideig tanított a neves intézményben.

Forrás: AFP/Derrick Ceyrac

René Girard 1923. december 25-én született Avignonban. Irodalomtudósként kezdte pályafutását, de a történelem, az antropológia, a szociológia, a filozófia, a pszichológia és a teológia is érdekelte. 1947-től az Egyesült Államokban élt, a Stanford mellett tanított többek közt a Duke és a Johns Hopkins Egyetemen is. René Girard munkássága olyan írókra volt hatással, mint a Nobel-díjas J.M. Coetzee vagy épp Milan Kundera. Művei közül több magyarul is megjelent. 91 éves volt.

Elítélték a férfit, aki pucér képeket küldött az exéről egy barátjánakhttp://www.life.hu/news/20151028-ashleigh-hayward-meztelen-kepeket-kuldott-el-egy-baratjanak-exbaratnojerol-bosszubol-bortont-kapott.htmlBörtönbe került az a 26 éves walesi férfi, aki pornóképeket küldött szét exbarátnőjéről. News--Kényszerleszállást hajtott végre egy Wizz Air utasszállítóhttp://www.life.hu/news/20151104-egy-wizz-air-repulogep-kenyszerleszallast-hajtott-vegre-egy-balhezo-utas-miatt-malmoben.htmlA Bukarestből Oslóba tartó járaton egy férfi be akarta rúgni a pilótafülke ajtaját, a gép miatta szakította meg útvonalát.NewsOrigoKukoricába fulladt egy 8 éves gyerek Sombereknélhttp://www.life.hu/news/20151104-egy-8-eves-kisgyerek-kukoricahalomba-fulladt-sombereknel.htmlKukoricahalomba került, és meghalt egy gyermek kedden Somberek közelében – tájékoztatta Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. News--Újabb jó ügy mellett áll ki Katalin hercegné és Vilmos herceghttp://www.life.hu/news/20151104-katalin-hercegne-es-vilmos-herceg-az-internetes-zaklatas-ellen-szolal-fel.htmlA hercegi pár hamarosan találkozik a Facebook és a Twitter vezetőségével, hogy átbeszéljék az internet zaklatás elleni fellépés menetét.News--November 6-án temetik Göncz Árpádothttp://www.life.hu/news/20151102-goncz-arpad-egykori-allamfot-november-6-an-temetik-az-obudai-temetoben.htmlMost pénteken helyezik örök nyugalomra az életének 94. évében elhunyt egykori államfőt. News--Nem érte külső hatás az Egyiptomban lezuhant orosz repülőgépethttp://www.life.hu/news/20151102-nem-erte-kulso-hatas-az-egyiptomban-lezuhant-orosz-repulogepet.htmlNem külső hatás miatt zuhant le két nappal ezelőtt az orosz utasszállító Egyiptomban, a pilóta nem adott le vészjelzést, mielőtt a repülőgép eltűnt a radarról - jelentette ki hétfőn Kairóban a gép fekete dobozainak előzetes vizsgálatát végző bizottság egyik tagja. NewsMTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.