Elhunyt a világ egyik leghíresebb karmestere, Kurt Masur

Forrás: MTI/EPA/DPA/Bernd Wüstneck -
karmester Kurt Masur
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 88 éves karmester halálhírét a New York-i Filharmonikusok elnöke, Matthew VanBesien jelentette be: Kurt Masur 1991 és 2002 között a zenekar zeneigazgatója volt. Halálának okát egyelőre nem közölték, de 2012-ben maga Masur jelentette be, hogy Parkinson-kórban szenved. 

Kurt Masur már gyermekkorában énekelt és zongorázott, szavai szerint a zene élete magányos és szomorú pillanataiban segítette, különleges pillanataiban boldogsággal és örömmel töltötte el. Pályaája csúcsaként 2000-ben a londoni filharmonikusok vezető karnagya lett, s 2002 áprilisában a párizsi Orchestre National de France vezetését is átvette. Magyarországon is jó néhány alkalommal fellépett.
Kurt Masur több zeneakadémia és egyetem tiszteletbeli doktora volt, számos kitüntetést kapott, többek között a francia becsületrend parancsnoka, szülővárosa díszpolgára, az Izraeli Filharmonikus Zenekar örökös tiszteletbeli vendégkarnagya volt.

Forrás: MTI/EPA/DPA/Bernd Wüstneck

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.