Védeni kezdte az afrikai oroszlánokat az USA

Forrás: Wikimedia Commons -
védelem veszélyeztetett fajok oroszlán USA Afrika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Védett státuszt adott az oroszlánok két alfajának az Egyesült Államok, hogy megóvja őket az orvvadászoktól és a trófeagyűjtőktől, köztük amerikai vadászoktól.

A Nyugat- és Közép-Afrikában előforduló Panthera leo alfajt, amelyből már csak mintegy 1400 példány élhet, kihalás fenyegette fajjá, az Afrika keleti és déli részén honos Panthera leo melanochaitát pedig, amelynek populációja még megközelíti a húszezret, veszélyeztetett fajjá nyilvánította hétfőn az amerikai vadvédelmi hatóság, a Fish and Wildlife Service. Az indoklás szerint az elmúlt húsz évben "látványosan", 43 százalékkal csökkent a két alfajhoz tartozó oroszlánok száma Afrikában.

Forrás: Wikimedia Commons

"Az oroszlán az egyik legkedveltebb állatfaj a földkerekségen, és pótolhatatlan részét képezi az emberiség közös örökségének" - hangoztatta Dan Ashe, a hatóság vezetője. Az új besorolás következményeként erősen megszigorítják a szóban forgó alfajok példányainak bevitelét az Egyesült Államokba, a kihalás fenyegette alfaj esetében gyakorlatilag betiltják és csak kivételes esetekben engedélyezik.

Forrás: McGill University

Emellett drágítják és megszigorítják a vadászengedélyek kiadását, a természetvédelmi törvényeket megsértő amerikai állampolgárokat eltiltják vadvilággal kapcsolatos mindenféle tevékenységtől, még elejtett államok tetemének (trófeájának) importját sem engedélyezik nekik.

A hatóság főleg azon amerikaiak ellen akar fellépni, akik Afrikában vadásznak nagyvadra és a trófeát magukkal viszik az Egyesült Államokba.

A Pro Wildlife egyesület szerint csak tavaly 714, amerikai vadászok által elejtett oroszlánt vittek be az Egyesült Államokba.

Négy ember halt meg a milánói horrorklinikánhttp://www.life.hu/news/20151222-negy-ember-halt-meg-a-milanoi-horrorklinikan-az-51-eves-orvost-eletfogytiglanra-iteltek.htmlFölösleges műtéteket végzett el a pácienseken egy milánói klinika főorvosa, így több mint kétmillió eurót keresett. Az 51 éves orvost életfogytiglanra ítélték. NewsThinkstockÚjabb nő perelte be nemi erőszak vádjával Bill Cosby-thttp://www.life.hu/news/20151222-bill-cosby-komikust-ujabb-no-katherine-mckee-perelte-be-nemi-eroszak-vadjaval.htmlKatherine McKee, Sammy Davis Jr. amerikai előadóművész volt barátnője azt állítja, hogy a komikus negyven évvel ezelőtt egy vacsora alatt erőszakolta meg őt. Bill Cosby szerint a színésznő hazudik. News--Kitoloncolták Orlando Bloomot: Nem volt érvényes vízumahttp://www.life.hu/news/20151221-orlando-bloom-szineszt-kitoloncoltak-indiabol-ervenytelen-vizum-miatt.htmlNem éppen úgy sikerült A Gyűrűk Ura sztárjának indiai útja, ahogyan azt eltervezte. News--Aggódnak Michael Schumacher fia miatthttp://www.life.hu/news/20151221-nico-rosberg-aggodik-michael-schumacher-fia-mick-miatt.htmlNico Rosberg attól félti Mick Schumachert, hogy a 16 éves fiú nem lesz képes minden erejével az autóversenyzésre koncentrálni a ráirányuló figyelem miatt. News--Előkerült Angelina Jolie és Brad Pitt ikonikus képsorozatahttp://www.life.hu/news/20151221-angelina-jolie-szineszno-es-brad-pitt-szinesz-ikonikus-fotosorozata-a-w-magazinban-2005-ben.htmlMinden idők egyik leghíresebb fotósorozata a W magazin hasábjain jelent meg. NewsOrigoKarácsonykor marad a borús, párás időjáráshttp://www.life.hu/news/20151221-karacsonykor-marad-a-borus-paras-idojaras.htmlA következő napokban helyenként kisüthet a nap, de az ország nagy részén borult lesz az ég. Karácsonykor is marad a párás, ködös idő, néhol szitálással, vasárnap viszont a hegyekben akár hózápor is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.