Őssejttechnikával mentenék meg a szélesszájú orrszarvúkat

Forrás: Wikimedia Commons -
állat orrszarvú veszélyeztetett fajok őssejt Egyesült Államok állatkert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Modern őssejttechnikával mentené meg az északi szélesszájú orrszarvúkat a kihalástól egy nemzetközi kutatócsoport.

Idén két példány is elpusztult a mindössze maroknyi állományból, az egyikük az Egyesült Államokban, San Diegóban, a másikuk a csehországi Dvur Karlovéban. Az északi szélesszájú orrszarvúból (Ceratotherium simum cottoni) így már csak három maradt a tudósok ismeretei szerint. Ezek az egyedek, két nőstény és egy Sudan nevű hím, Kenyában élnek.

Északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni) Forrás: Wikimedia Commons

A szakemberek úgynevezett indukált pluripotens őssejteket (iPS) akarnak csírasejtekké, vagyis hímivarsejtekké és petesejtekké fejleszteni - derült ki a berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézet keddi tájékoztatásából. Elképzeléseik szerint a mesterséges megtermékenyítés után béranya, például egy déli szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum simum) hordhatná ki az utódokat. A két nőstény északi szélesszájú orrszarvú - a magas életkor és egyéb nehézségek miatt - nem valószínű, hogy képes lenne utódokat világra hozni. A projektben a San Diegó-i, a Dvur Karlove-i és a schönbrunni állatkert is részt vesz.

Elhunyt Kurucz Gyula íróhttp://www.life.hu/news/20151223-elhunyt-kurucz-gyula-iro.htmlÉletének hetvenkettedik évében elhunyt Kurucz Gyula író, műfordító - tudatta a Magyar Írószövetség. NewsThinkstockEltűnt egy két éves kisfiú a hatvani otthonából http://www.life.hu/news/20151223-eltunt-egy-gyermek-a-ket-eves-tamas-az-otthonabol-setalt-el-mar-keresik.htmlA rendőrök a lakosság segítségét kérik a képen látható 2 éves gyermek eltűnése ügyében. NewsOrigoMegfenyegette, hogy megöli ismerősét egy férfi, mert spoilerezett a Star Warsrólhttp://www.life.hu/news/20151223-egy-amerikai-ferfi-megfenyegette-diak-ismeroset-hogy-megoli-mert-spoilerezett-a-star-warsrol.htmlLetartóztatták azt a montanai férfit, aki Facebookon azzal riogatta egy diák ismerősét, hogy lelövi, amiért mesélt az év egyik legjobban várt filmjéről. NewsOrigoEz lehet a baki mögött: Ittasan keverhette össze a Miss Universe helyezettjeit a műsorvezetőhttp://www.life.hu/news/20151223-steve-harvey-a-miss-universe-vilagverseny-hazigazdaja-kaszinozott-mielott-osszekeverte-a-gyozteseket.htmlAlkohollal a kezében látták rulettezni a Miss Universe szépségverseny előtt Las Vegasban a népszerű talk show-műsorvezetőt és komikust. News--Elkészült Légrádi Márk vitorlásának tervehttp://www.life.hu/news/20151221-legradi-mark-hajoskapitanynak-elkeszult-vitorlasanak-terve-amivel-vilagkoruli-utra-keszul.htmlNem mindennapi luxushajóval vág neki a világkörüli útnak a hajóskapitány, aki a Life.hu-nak mutatta meg hajója első terveit. News--Elárvereztek egy újabb Michael Schumacher-relikviáthttp://www.life.hu/news/20151221-michael-schumacher-forma-1-es-pilota-autoversenyzos-overalljat-elarvereztek.htmlTöbb más különleges ereklye mellett a súlyos síbalesetet szenvedett Forma-1-es pilóta autóversenyzős overállját is eladták a Bajnokok Tornája szervezői. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.