Gyász! Meghalt a kétszeres Oscar-díjas filmes, Haskell Wexler

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Andrew Toth -
Oscar-díj Száll a kakukk fészkére Nem félünk a farkastól operatőr hangmérnök
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenhárom éves korában vasárnap elhunyt Haskell Wexler kétszeres Oscar-díjas amerikai operatőr és aktivista, a '60-as, '70-es évek filmművészetének újító szellemiségéről ismert, meghatározó alakja, akinek nevéhez olyan filmek fűződtek, mint a Nem félünk a farkastól és a Száll a kakukk fészkére.

A filmest fia tájékoztatása szerint álmában érte a halál. Haskell Wexler sokoldalúságáról és intuitív megközelítéséről lett ismert, első Oscar-díját a Nem félünk a farkastól című 1966-os filmért kapta, ez volt egyébiránt az utolsó fekete-fehér film, amelynek operatőrét díjazták. Wexler kézi kamerával és közeli felvételekkel tette még drámaibbá az Elizabeth Taylor és Richard Burton főszereplésével készült alkotást.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Andrew Toth

Ő fényképezte az 1960-as, 1970-es évek néhány meghatározó filmjét, így a Forró éjszakában című drámát a faji megkülönböztetésről Sidney Poitier és Rod Steiger főszereplésével, A Thomas Crown-ügyet Steve McQueen és Faye Dunaway főszereplésével, a Száll a kakukk fészkére című könyv adaptációját, a Dicsőségre ítélve című 1976-os életrajzi drámát - amelyért a második Oscar-díját kapta - és a Jane Fonda és Jon Voight főszereplésével készült háborúellenes klasszikust, a Hazatérést is.

Hírhedt volt a rendezőkkel való összetűzéseiről, Francis Ford Coppola kirúgta őt A magánbeszélgetés forgatása közben, Milos Forman pedig a Száll a kakukk fészke munkálatai során vált meg tőle, ezért szerepel Wexler neve mellett Bill Butleré is a stáblistán. "Nem hiszem, hogy volt olyan filmem, amelyet én ne tudtam volna jobban megrendezni" - mondta évtizedekkel később. Ő maga is rendezett, túlnyomórészt dokumentumfilmeket.

Haskell Wexler egyike volt azon kevés operatőrnek, aki a nagyközönség számára is elég ismert volt ahhoz, hogy csillagot kapjon a hollywoodi Hírességek sétányán. Oscar-díjra összesen ötször jelölték, és még 89 éves korában is Emmy-díjat nyerhetett volna egy híres baseballjátékosról szóló filmjével.

Elhunyt Robert Spitzer amerikai pszichiáterhttp://www.life.hu/news/20151227-elhunyt-robert-spitzer-amerikai-pszichiater-a-homoszexualitas-depatologizaloja.htmlElhunyt Robert Spitzer befolyásos amerikai pszichiáter, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a homoszexualitás lekerült a betegségek listájáról az Egyesült Államokban. NewsElhunyt Bánhegyi László, egykori válogatott kosárlabdázóhttp://www.life.hu/news/20151227-elhunyt-banhegyi-laszlo-az-1955-ben-europa-bajnok-magyar-ferfi-kosarlabda-valogatott-jatekosa.htmlElhunyt Bánhegyi László, az 1955-ben Európa-bajnok magyar férfi kosárlabda-válogatott játékosa. NewsEzek lesznek a munkaszüneti napok 2016-banhttp://www.life.hu/news/20151227-ezek-lesznek-a-munkaszuneti-napok-2016-ban.htmlJó hír! Hat hosszú hétvége is lesz a jövő évben. Mutatjuk. News--Meghalt a legtöbb tetoválást viselő francia nőhttp://www.life.hu/news/20151227-meghalt-a-legtobb-tetovalast-viselo-francia-no-marie-france-esteve.html A 62 évesen, rákbetegségben elhunyt Marie-France Esteve testét több száz, részben nemzetközileg ismert tetoválóművészektől származó ábra borította. NewsThinkstockA hosszú élet titka a világ legidősebb embereitőlhttp://www.life.hu/news/20151227-a-hosszu-elet-titka-a-vilag-legidosebb-embereitol.htmlA New York Times tett közzé egy videót, amelyen magas kort megélő emberek elárulják, a hosszú élet titkát. NewsThinkstockÚjabb tornádó pusztított az Egyesült Államokban, többen meghaltak http://www.life.hu/news/20151227-ujabb-tornado-pusztitott-az-egyesult-allamokban-tobben-meghaltak.html A déli Texas államban helyi idő szerint szombat délután: a forgószél nyolc ember életét oltotta ki, több tucat lakóházat döntött romba vagy rongált meg. A helyi média híradásai szerint a tornádó Dallasban, illetve Farmersville és Garland városokban, valamint Collin megyében okozott károkat. Nem kizárt, hogy emberek vannak az összedőlt épületek romjai alatt.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.