Folytatódik a cudar idő: ónos eső és havazás miatt adtak ki figyelmeztetést

eső időjárás-előrejelzés időjárás-jelentés havazás időjárás ónos eső
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több déli megyében továbbra is másodfokú a riasztás az ónos eső veszélye miatt. Az érintett területeken a következő órákban is tartós ónos esőre kell készülni, több milliméteres jégréteg is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig szóló veszélyjelzése szerint narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megyében. Ezekben a megyékben több órán át hullhat ónos eső, több mint 1 milliméternyi csapadék eshet. Szintén az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, valamint Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Emellett a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: délelőtt a Dél-Dunántúlon és az Alföldön, délután inkább csak az utóbbi területen várható ónos eső, néhol fagyott eső. Másutt egyre inkább a havazás lesz a jellemző.
Estig a Dunántúl nagy részén 5-15 centiméter vastag friss hó hullhat, míg az ónos esős vidékeken délelőtt még több milliméter vastag jégréteg alakulhat ki. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 Celsius-fok körül valószínű. Késő estére mínusz 3 és plusz 1 fok közé hűl a levegő.

Jelenleg nincs elzárt település az országban

Nincs a télies útviszonyok miatt lezárt útszakasz vagy elzárt település az országban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Hajdu Márton elmondta: kifejezetten a télies időjárás és az ónos eső miatt Somogy, Zala és Baranya megyében kedden megerősítették az ügyeleti szolgálatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.