Elhunyt Massányi Viktor: A Magyar Állami Operaház művésze 49 éves volt

halál Massányi Viktor gyász Magyar Állami Operaház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 49. évében elhunyt pénteken Massányi Viktor énekes, a Magyar Állami Operaház és a bécsi Volksoper egykori művésze, pályája utolsó szakaszában a Nemzeti Énekkar tagja.

Az előadót rövid, súlyos betegség után érte a halál - írja az MTI értesüléseire hivatkozva a Librarius kulturális magazin.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Kzenon

Massányi Viktor a kárpátaljai Ungváron született 1967-ben. Egyetemi tanulmányait már Magyarországon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában végezte, 1995-ben kitüntetéssel diplomázott.

A Debreceni Csokonai Színházban debütált ösztöndíjasként A varázsfuvolában, Vámos László 1993-as rendezésében. 1994 és 1997 között a Pécsi Nemzeti Színház magánénekese volt, ott mutatkozott be egyebek mellett Figaro, idősebb Germont és Simon Boccanegra szerepében.

Massányi Viktor 1997-től a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze volt,

főszerepeket, többek között a Rigoletto címszerepét énekelte. 2000 és 2003 között a bécsi Volksoper tagja volt. Oratóriumokban is rendszeresen fellépett, több magyarországi és külföldi szimfonikus zenekar visszatérő vendégművésze volt.

Nevéhez fűződnek kortárs magyar zeneszerzők – Németh Amadé, Hidas Frigyes, Petrovics Emil, Durkó Zsolt, Vajda János – műveinek ősbemutatói és lemezfelvételei a Hungaroton Classic-nál és a Magyar Rádiónál. Sikerrel énekelte a Carmina Burana, a Cantata Profana és a Német requiem baritonszólamait. Munkásságában fontos szerephez jutott a dalirodalom remekeinek előadása és hangfelvétele.

Énekesi pályája során számos európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Japánban, Tajvanon, Törökországban, Mexikóban és Ománban hallhatta a közönség. Vendégszerepelt a Kolozsvári Állami Magyar Operában is.

Massányi Viktor pályája utolsó szakaszában a Nemzeti Énekkar tagjaként tevékenykedett, a Nemzeti Filharmonikusok saját halottjuknak tekintik őt. Temetéséről később intézkednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.