50 év után visszakapta elveszett karját Nguyen Quang Hung

Forrás: AFP/Str -
csont Vietnám Nguyen Quang Hung
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évtizedeken át dr. Sam Axelrad amerikai orvos otthonában hevertek a férfi csontjai egy katonai zsákban.

Dr. Sam Axelrad 2013-ban utazott Vietnámba, néhány csonttal a poggyászában. A csomagban egy katona karjának a maradványai voltak, amiket 50 év után visszajuttatott a jogos tulajdonosának.

Forrás: AFP/Str

Nguyen Quang Hung a háborúban sérült meg súlyosan. Egy amerikai katona találta el karját, 1966 októberében. Napokig egy rizsraktárban bujkált, mire végül egy amerikai helikopter evakuálta és katonai kórházba szállították.

Forrás: AFP/Str

A sérült katonát dr. Sam Axelrad látta el, de a karját már nem lehetett megmenteni, amputálni kellett. A csontokat pedig orvos kollégáitól kapta meg Axelrad, akik kedves emléknek szánták a rekonstruált maradványt.

Az orvos viszont egyáltalán nem akart emlékezni a borzalmakra, ezért katonai zsákjának mélyére süllyesztette a csontokat, és egészen 2011-ig ki sem nyitotta. Ekkor támad az az ötlete, hogy megkeresi a katonát, és visszajuttatja neki a maradványokat.

Forrás: AFP/Str

Az eltökéltség mellett egy kis szerencse is segítette az orvost, hogy megtalálja a kar tulajdonosát. 2011-ben nyaralni indult Vietnámba, az ottani idegenvezetője egy újságíró volt, aki megírta a történetet. Hung sógora látta meg a cikket, és ő értesítte a szerkesztőséget is. Végül 2013-ra siekrült megszervezni a találkozót.

Hung természetesen nagyon meglepődött azon, hogy az orvos megtartotta a csontjait, de boldog volt, hogy karja visszakerülhetett hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.