Meghalt az erotikus filmjeiről híres rendező, Andrzej Zulawski

Forrás: AFP/Georges Bendrihem -
groteszk halál rendező film Andrzej Zulawski
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A művész hetvenöt éves korában hunyt el. Főleg bizarr, és érzelmileg túlfűtött filmjeivel vált világhírűvé az évek során. 

A hatvanas években Andrzej Wajda rendezőasszisztenseként dolgozott, honfitársához és kollégájához, Roman Polanskihoz hasonlóan azonban ő is falakba ütközött a kommunista Lengyelországban: az 1972-es Az ördög című horrorfilmje bemutatója előtt letartoztatták, az alkotást betiltották, és azt csak évtizedekkel később, 1988-ban mutatták be. Kezdeti próbálkozásai után Żuławski Franciaországban folytatta a karrierjét - írja az Origo.

Forrás: AFP/Georges Bendrihem

A legfontosabb a szerelem című drámájában Romy Schneider egy pornószínésznőt játszott, a legnagyobb botrányt a Birtoklás című meghatározhatatlan műfajú, groteszk és horrorisztikus szerelmi történetével okozta. A főszerepet eljátszó, az ágyát egy polipszerű teremténnyel megosztó Isabelle Adjaninak évek kellettek, hogy feldolgozza magában a film forgatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.