Elkészült a legjobb tejcsokik listája

Forrás: Thinkstock -
csoki tejcsokoládé rangsor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hurrá! Elkészült a legjobb csokik listája! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal magyar és külföldi csokoládékat tesztelt, és meglepő eredmények születtek.

A NÉBIH 26 hazai és külföldi előállítású, köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes édességet vizsgált meg. Az eredményeket a honlapjukon tették közzé.

A kép illusztráció Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Krémes, vagy rémes?

A tesztelők laikus és szakértő kóstolók is vizsgálták a csokikat a külső megjelenés, a szín, az illat, az íz és az állomány szempontjából. Ezek alapján a legelső helyen a Lindt Excellence, a másodikon a Milka Alpesi,

a harmadikon pedig a Tibi különleges tejcsokoládé végzett.

Ez utóbbinak örülhetnénk is, de van egy apró bibi, bár a Tibi magyar márka, de a gyártó Bonbonetti Kft. már évek óta ukrán tulajdonban van.

A csokidobogó Forrás: Nébih

Adj még rá kakaót!

A vizsgált csokikat a gyártók többsége magasabb kakaó szárazanyag-tartalommal gyártja, mint a minimum 25%, de a tesztelők szerint nem ezek a legfinomabbak. Minden termék esetében megvizsgálták az ólom és kadmium szennyezőanyag mennyiségét is. Az ólommennyiségek határérték alattiak voltak, míg a kadmium esetében a mért értékek sokkal alacsonyabbak voltak megengedett limitnél.

A 26 termékből összesen 17-tel szemben indult hatósági eljárás.

4 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hivatal, amelynek várható összege félmillió forint. A többi esetben, a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt, figyelmeztetést kapnak az élelmiszer-vállalkozók.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Búcsúznak a "diabetikus" csokik

A cukorbetegeknek ajánlott csokikat is tesztelték. Egy rendelet pontosan meghatározza azt a cukormennyiséget (legfeljebb 3%), amelyet a tejcsokoládé természetes módon tartalmazhat, de a rendelet szerint ebbe

nem tartozik bele a gyümölcscukor, azaz a fruktóz.

3 termék esetében (11,1%; 6,4% és 10,6%) meghaladták a megengedett legfeljebb 3 %-os értéket, így ezeket a termékek kiestek a diabetikus kategóriából, annak ellenére is, hogy a magasabb cukortartalom értékek főként a tejpor laktóz tartalmából adódtak.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Fontos tudni, hogy 2016. július 20-tól megszűnik a „diabetikus” fogalom, azonban a cukorbetegek tájékozódhatnak a tápértékjelölésből és a feltüntetett tápanyag-összetételről, példáulé az ’alacsony cukortartalmú’, ’cukormentes’, ’hozzáadott cukrot nem tartalmaz’ állításokból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.