Megdöbbentő részleteket közöltek Andreas Lubitz naplójából

Forrás: AFP -
gyilkosság öngyilkos Andreas Lubitz öngyilkosság Napló másodpilóta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Andreas Lubitz volt az a másodpilóta, aki  a francia Alpok szikláinak vezette a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatát. Naplójából most döbbenetes információk derültek ki a 27 éves férfi állapotáról.

Évek óta vezette olykor kusza, olykor tiszta gondolatait, Andreas Lubitz, aki 2015. március 24-én önmagával, és még 149 emberrel végzett. A naplóból világosan kiderül, milyen sötét gondolatokkal és problémákkal küzdött a férfi.

Forrás: AFP

A német Bild magazin jutott hozzá a nyomozás teljes anyagához, amely tartalmazza a 23 oldalas naplót is, amiből sokkoló részleteket közöltek. A rendőrség a házkutatás során jutott hozzá a feljegyzésekhez, melyet 2008. nyár vége óta vezetett a férfi - írja a Blikk.

Az első bejegyzésekben arról ír, milyen érzés szülővárosából, Montabaurból Brémába költözni, hogy valóra válthassa álmát, és pilóta legyen.

"Rohanva költözés, egyik napról a másikra új élet, új környezet."

"Üresség és egyedüllét otthon. Az utca zajának figyelése, álmatlanság."

"A kiképzés és a családi/magánéleti dolgok egymással szemben álló konfliktusa."

"Teljesen túlterhelt, segítségkérés."

Forrás: Twitter

Ilyen és ehhez hasonló, rövid mondatokban fogalmazta meg érzéseit Lubitz, aki 2008. novemberében megszakította képzését pszichológiai problémái miatt. A naplóját továbbra is vezette, amiből kiderült, milyen kilátástalannak érzete akkor a helyzetét.

"Elkezdem a pszichiátriai kezelést. Súlyos depresszió miatt a pilóta álomállásnak lőttek."

"Annyira szomorúan érzem magam, kétségbe vagyok esve, azt látom, ahogy elhalad mellettem a világ."

"Az utolsó kiút, amely boldoggá tenne, ha leugranék egy szikláról." - idézte a lap a német magazinban megjelent napló néhány részletét. A felírt antidepresszánsok jó hatással lehettek a másodpilótára, amiről bejegyzései is árulkodnak.

"Külön köszönetem a családomnak, különösen édesanyámnak, aki a legrosszabbtól óvott meg és így az a személy volt, aki a legtöbbet szenvedett velem együtt."

"Szeretetteljes köszönetemet kell tolmácsolnom a barátnőmnek, aki nagyon sok időt töltött velem és az életem legsötétebb óráiban is elkísért, nem adva fel a reményt akkor sem, amikor én már feladtam. Köszönöm, hogy maradtál!"

Forrás: MTI/EPA-DPA/Foto-Team Müller/Foto-Team Müller

Andreas Lubitz nemsokkal ezután folytathatta a pilótaiskolát, ám még mindig voltak problémái, amiről azonban senki nem tudott. A naplójában viszont leírta vívódásait.

"Komoly problémáim vannak a kiképzésemmel, nem is beszélve arról, mennyire megváltoztak az életkörülményeim."

"Ehhez jön, hogy alig tudok tisztán gondolkodni, csak a panaszaim és a kilátástalanság jár a fejemben."

A Lufthansa orvosi szolgálata nem sokkal ezután 2009. augusztus 11-én adta meg az engedélyt arra, hogy Andreas Lubitz folytathassa a pilótaiskolát. Ám azt senki sem sejtette, hogy a férfi továbbra is komoly harcokat vív magában. Hiába küzdött még mindig démonokkal, és járt pszichiátriai kezelésekre, 2014. június 26-án megkapta a pilótaengedélyét. Arról sem tudtak, hogy megsérült látása, ami miatt gyakran elsötétült előtte a világ. A házkutatás során viszont erről, és a folytonos pszichiátriai kezelésekről is találtak bizonyítékokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.