Nem is gondolnád, korábban miről szólt a nőnap

Forrás: Origo -
virágcsokor nőnap egyenjogúság eredet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1917 óta minden évben március 8-án ünnepeljük a nőket, ám ez korábban egyáltalán nem a virágcsokrokról és a csokiról szólt, sokkal inkább a munkásmozgalomról és az egyenjogúságról!

A nőnapot az ENSZ is a világnapok között tartja számon, Magyarországon 1948 óta kapnak ilyenkor egy kis extra figyelmet a hölgyek. Manapság általában virággal, csokival, vagy egyéb apróságokkal kedveskednek a nőknek, de eredetileg egyáltalán nem erről szólt ez a nap.

Forrás: Origo

A nemzetközi nőnap végleges kialakulását sok dátum, és esemény előzte meg. Az első március 8-hoz köthető történés a New York-i nők tüntetése volt 1857-ben, amikor magasabb fizetést és emberibb feltételeket követeltek a női textilipari munkások. A következő nagy lépés az egyenjogúság felé 1866. szeptember 3. és 8. között történt, amikor elfogadtak egy határozatot a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

Illusztráció - egy későbbi feminista tünetetés Forrás: Origo

1910-ben határozták el, hogy a női választójog kivívásának érdekében nemzetközileg nőnapot fognak tartani, de ekkor még a végleges dátum nem alakult ki, ám 1917. március 8-án Oroszországban nők tüntetésbe kezdtek. Kenyeret és békét követeltek. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Forrás: Thinkstock

Magyarországon a Rákosi-korszakban vált országszerte kötelezővé a nőnap ünneplése. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett ünnepet 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette inkább a kedveskedésé a főszerep.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.