Sztrájkol egy zuglói iskola tanára: Nem ad jegyet a diákjainak

Forrás: Thinkstock -
tanár nyílt levél Zugló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szalayné Tahy Zsuzsa egy Facebook-posztban közölte, hogy március 15-től sztrájkolni fog. A zuglói Szent István Gimnázium informatikatanára úgy döntött, egyszerűen nem ír be egyetlen osztályzatot sem a diákjainak.

A tanárnő döntését a pedagógushiánnyal, a tanári túlterheltséggel, a szakszerűtlen helyettesítésekkel és a teljesíthetetlen tantárgyi követelményekkel illetve a Nemzeti Alaptantervbe zsúfolt tananyag mennyiségével indokolja.

"Elsődleges feladatom a diákok tanítása, fejlesztése, nevelése; példamutatás erkölcsből, becsületből. Az értékelés abszolút mérce szerint ilyen körülmények között erkölcstelen a diákkal szemben. Az értékelés relatív mérce szerint hiteltelenné (hulladékpapírrá) teszi a bizonyítványt. Ezért az értékelést nem végzem el" - olvasható a Facebook-bejegyzésben.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

"Több csoportról tudok, ahol rendszeresen az adott tárgyból végzettséggel nem rendelkező tanít, miközben a szaktanári állás meghirdetése nem történt meg… Amíg van olyan (tetszőleges tantárgyat tanító) tanár az iskolában, akinek nincs még 26 órája hetente, a hiányzó (beteg) tanár helyettesítése “megoldott”. Ebből következően a szakszerű helyettesítés gyakorlatilag lehetetlen… Az egyik csoportomat félév után vettem át úgy, hogy fél éven keresztül nem volt szakszerű helyettesítésük. Többségük most érettségizik. Néhány szerencsés osztályt úgy tanítunk, hogy egyik óráját szakos tanár, másik óráját bárki helyettesíti. Néhány osztályban más tantárgyat tanító tanár fog tanítani – a saját tárgyát." - írja a pedagógus.

Később érezhető a sztrájk hatása

Szalayné szerint a sztrájk hatását 45 nappal később lehet majd érzékelni, hiszen az érettségizők jegyeit akkor kell majd lezárni, és az érdemjegyek megléte előfeltétele a vizsgák megkezdésének. Majd újabb 45 nappal később kell lezárni a többi évfolyamon a diákok jegyeit, ami

szükséges a következő évfolyamba lépéshez.

A pedagógus egyébként egy nyílt levelet címzett a tankerületi vezetőnek is, miután a Klik a miskolci tanártüntetés miatt elmaradt órák okán rászállt Pukli Istvánra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.