Teréz anyát a halála évfordulója előtti vasárnap, szeptember 4-én avatják szentté

Forrás: AFP/Ravi Raveendran -
Teréz anya India szentté avatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Ferenc pápa vezette keddi vatikáni bíborosi tanácskozás úgy döntött, hogy szeptember 4-én avatják szentté Teréz anyát. A szertartást a római Szent Péter téren tartják majd. 

Az indiai Kolkatában 1997. szeptember 5-én elhunyt Teréz anyát a halála évfordulója előtti vasárnap avatják szentté. Az indiai püspökök abban reménykedtek, hogy a szentté avatást Kolkatában tarthatják, de a helyszín a Vatikán lesz, így Ferenc pápa pontifikálja a szentté avatási misét.

Forrás: AFP/Ravi Raveendran

Ez ígérkezik az idei szentév egyik "tömegeseményének", amelyre a legtöbb zarándok érkezhet az egész világból.

Ferenc pápa decemberben hagyta jóvá az illetékes vatikáni kongregáció döntését kalkuttai boldog Teréz, más néven Teréz anya szentté avatásáról. A szegényeket segítő szerzetesnőt az irgalmasság rendkívüli szentévében kanonizálják.

A szentté avatási ügyekben döntő vatikáni kongregáció elismerte a Teréz anya közbenjárására történt csodát, ami a kanonizáció, a szentté avatás feltétele.

A Teréz anyához intézett imádság egy ma 42 éves brazíliai mérnök gyógyulásához vezetett. A férfi a mai napig egészséges. A szentté avatási kongregáció orvosok véleményét is meghallgatta, ők tudományos szempontból megmagyarázhatatlannak tartották a gyógyulást.

Az albán nemzetiségű Teréz anya 1910-ben az akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozó Szkopjéban született.

A szegényekért és betegekért végzett szolgálatáért 1979-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. II. János Pál pápa 2003-ban avatta boldoggá a római Szent Péter téren háromszázezer hívő előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.