Elhunyt Jan Nemec a cseh új hullám egyik legjobb rendezője

Forrás: Wikipédia -
Jan Nemec film cseh új hullám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Súlyos betegség után 79 éves korában pénteken Prágában meghalt Jan Nemec, a 20. század hatvanas évek csehszlovák filmművészete új hullámának nemzetközileg is elismert rendezője és forgatókönyvírója.

A filmvilág 1964-ben figyelt fel Jan Nemecre, amikor bemutatták Az éjszaka gyémántjai című a 2. világháború idején játszódó filmdrámáját. Legjobb és legismertebb alkotása az 1966-ban bemutatott Az ünnepségről és a vendégekről című filmje, amely a korabeli csehszlovák szocialista társadalom egyik legélesebb művészi kritikája. A Film and Filming című angol szakfolyóirat 1969-ben ezért a filmért Nemecet a világ legjobb rendezőinek sorába iktatta.

Forrás: Wikipédia


Jan Nemec legnagyobb sikerét azonban az 1968-ban bemutatott Oratórium Prágáért című dokumentumfilmjével aratta, amely Csehszlovákia 1968 augusztus 21-i megszállását örökítette meg. A szovjet vezetésű Varsói Szerződés öt tagállama hadseregei - köztük a magyar - a bevonulása Csehszlovákiába véget vetett a "prágai tavasz" néven ismert reformfolyamatnak.
"Ez volt a legsikeresebb filmem, az egész világon több mint egymilliárd ember látta" - jelentette ki egy korábbi interjúban Jan Nemec.


A prágai tavasz eltiprása után Nemec már nem filmezhetett, egy ideig a televízióban dolgozott, majd 1974-ben Nyugatra távozott. Előbb Németországban, majd az Egyesült Államokban élt, hazájába az 1989-es rendszerváltás után tért csak vissza. A múlt század hatvanas évekbeli csehszlovák új hullámát olyan filmesek képviselik mint az Oscar-díjas Milos Forman és Jirí Menzel, Vera Chytilová, Evald Schorm, Jaromír Jires. Filmjeik többségét a magyar nézők is láthatták, s művészi értékeiket a magyar filmkritika is elismeri.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bontovics Babett taekwondóshttp://www.life.hu/news/20160319-tragikus-hirtelenseggel-elhunyt-bontovics-babett-taekwondos.htmlTragikus hirtelenséggel elhunyt Bontovics Babett négydanos nemzetközi mester, vb-ezüstérmes taekwondós - tájékoztatta az Origót a 30 éves sportolónő edzője, Czeba Mihály. Bontovics a Gödöllői Taekwon-do Sportegyesület versenyzője több szervezet nyílt világbajnokságán ért el több alkalommal is ezüst- és bronzérmet, emellett többszörös Európa-bajnok. News--Kiutálják a faluból Vivien gyilkosának szüleithttp://www.life.hu/news/20160319-kiutaljak-a-falubol-kakucsrol-vivien-gyilkosanakbalintnak-szuleit.htmlKözutálatnak örvend Kakucson a 20 éves Vivien gyilkosának családja. Ha csak tehetik, nem mutatkoznak a falu ut­cáin, az interneten is gyűlölethadjárat indult ellenük.News--Madonna színpadra hívott egy tinilányt, és mindenki előtt levetkőztettehttp://www.life.hu/news/20160318-madonna-enekesno-szinpadra-hivott-egy-17-eves-lanyt-es-levetkoztette-mindenki-elott.htmlAz 57 éves popdíva az ausztráliai Brisbane-ben koncertezett, itt vette le a színpadra hívott 17 éves lány felsőjét. A tinédzser ennek ellenére sem érzi magát kellemetlenül a történtek miatt. News--Megölték Vadym Kholodenko zongoraművész két kislányáthttp://www.life.hu/news/20160318-vadym-kholodenko-zongoramuvesz-ket-kislanyat-meggyilkoltak.htmlTexasi otthonukban találtak rá holtan a zongoraművész gyermekeire. Felesége, Sofia Tsygankova több késszúrást szenvedett. NewsOrigoSchobert Norbert: "Elég komoly kártérítést kérünk"http://www.life.hu/news/20160318-schobert-norbert-brit-dietetikusok-botrany-a-fitneszguru-most-reagalt-az-ugyben.htmlTovább dagad a magyar fitneszguru körüli botrány. A britek szerint ők semmiféle megállapodás nem kötöttek a magyar üzletemberrel, Norbi viszont azt mondja, hogy több tízezer fonttal is tartoznak neki, és erre bizonyítéka is van. News--Százezrek élvezkednek a paradicsomszeletelős videónhttp://www.life.hu/news/20160318-szazezrek-neztek-meg-azt-a-videot-amin-paradicsomot-szeletelnek-visszafele.htmlFurcsa kielégülést nyújt, ha nézhetjük, hogy teljesen hétköznapi dolgokat, hogyan lehet profi szinten űzni. Most ettől a tökéletes szeleteléstől olvadozik az internet népe. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.