Hogyan buktassuk le a hazugokat?

Forrás: Thinkstock -
hazug testbeszéd hazugság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Harvard Business School professzora, Amy Cuddy szerint ha azt gyanítjuk, hogy valaki hazudik nekünk, akkor elsősorban a mimikáját és a testtartását érdemes megfigyelni.

Sokan azt hiszik, hogy a feszült viselkedés és a szemkontaktus hiánya jelzi, hogy valaki hazudik. Ám Amy Cuddy a nemrég megjelent Presence, azaz a Viselkedés című könyvében azt állítja, hogy

nincs egyértelmű jele annak, hogy nem az igazat mondja valaki.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A szakember szerint ahelyett, hogy feltűnő eltéréseket keresünk egy potenciális hazudozó beszédében, a legjobb, ha az apró furcsaságokat figyeljük meg a nonverbális kommunikációjában.

Olyanokat, mint az arckifejezés, a testtartás és a hanglejtés.

„Hazudni nehéz. Úgy mondunk el egy történetet, hogy közben titkoljuk a valódi cselekményét, és ehhez társul a bűntudat, amit szintén megpróbálunk elfojtani. Az agyunk nem képes arra, hogy mindezt megfelelően kivitelezze anélkül, hogy ne lenne egy árulkodó jel, ami arra utal, hogy nem az igazat mondjuk” – állítja Cuddy a tanulmányában.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A szakember hozzátette, hogy „úgy vehetjük észre a legkönnyebben ezeket a jeleket, hogy arra figyelünk, milyen különbség van az illető beszédében és abban, hogy mit csinál közben. Elég árulkodó lehet, ha valaki vidám hangon mesél valamit, miközben zavart mimikája van. Amikor folyamatosan keressük az igazság és a hazugság jeleit, túl sok figyelmet fordítunk a szavakra és túl keveset a nonverbális gesztusokra. De az igazság inkább tettekben nyilvánul meg, nem szavakban.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.