Gyászol a sportvilág! Elhunyt Cesare Maldini, a Milan legendája

Forrás: AFP -
Cesare Maldini Paolo Maldini Milan
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A család tájékoztatása szerint vasárnap hajnalban, 84 évesen elhunyt a legendás olasz futballista, Cesare Maldini, Paolo Maldini édesapja, egykori szövetségi kapitány.

A hírekre közleményben reagált az AC Milan vezetősége is.

"A futballvilág egy nagyszerű embert veszített ma el, és a klubunk történelméből is kikerül egy aranyoldal. Sosem feledünk!" - fogalmazott a klub.

A hátvéd Cesare Maldini négy bajnoki címet nyert a Milannal, 1963-ban elnyerte a BEK-trófeát is. Az olasz válogatottban 14 alkalommal szerepelt, ott volt az 1962-es világbajnokságon is - derül ki az Origo cikkéből.

Edzőként első alkalommal legnagyobb sikerei helyszínén, Milánóban ülhetett a kispadra, előbb Nereo Rocco segítőjeként, majd 1972-ben már vezetőedzőként. Ezt követően a Foggiát, a Ternanát és a Parmát irányította. Átmeneti visszavonulása után 1986-ban vállalt ismét munkát, az olasz U21-es válogatott szövetségi kapitányaként tért vissza. Az U21-es csapatot tíz éven keresztül irányította, és három alkalommal nyerte meg az Európa-bajnokságot.

Közben olyan játékosok karrierjét egyengette szövetségi kapitányként, mint Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro vagy Francesco Totti.

Paolo és Cesare Maldini Forrás: AFP

Az U21-es csapat után a felnőtt válogatottat vette át Arrigo Sacchitól, majd ki is juttatta az 1998-as vb-re. Itt az olaszok számára a negyeddöntő jelentette a végállomást, ahol Franciaország ellen egy 0–0-s meccs után tizenegyespárbajban maradt alul. A sikertelen világbajnokság után - részben a média és a közvélemény nyomására - lemondott.

2001-ben Cesare Maldini egy rövid ideig az AC Milant is irányította, amelynek csapatkapitánya a fia, Paolo Maldini volt. Az edzősködést 70 évesen, Paraguay szövetségi kapitányaként fejezte be a 2002-es világbajnokság után, ahol csapatával a legjobb 16-ig jutott.

Visszavonulása után a Milan játékosmegfigyelőjeként és a beIN SPORTS szakértőjeként dolgozott.

Gyászszünet a bajnokságban

"Egy nagyszerű ember, futballunk abszolút csillaga távozott. Előbb játékosként, majd edzőként írta be magát kitörölhetetlenül az olasz labdarúgás történelemkönyvébe" - így emlékezett rá az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Carlo Tavecchio, aki elrendelte, hogy vasárnap és hétfőn minden mérkőzés gyászszünettel kezdődjön az országban.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Twitteren "nagy olasznak" nevezte Cesare Maldinit búcsúztatójában.

Ezek a hatos lottó nyerőszámai - A tiéd köztük van?http://www.life.hu/news/20160403-ezek-a-hatos-lotto-nyeroszamai.htmlHa vasárnap, akkor lottósorsolás. Ezen a héten is kihúzták a hat nyerőszámot.NewsThinkstockVéget ért a Bahreini Nagydíj - Megvan a befutóhttp://www.life.hu/news/20160403-veget-ert-a-bahreini-nagydij.htmlAz ausztráliai idénynyitóhoz hasonlóan Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnoki sorozat második futamát, a vasárnapi Bahreini Nagydíjat.NewsTavaszi idillben kávézgat Rubint Rékahttp://www.life.hu/news/20160403-tavaszi-idillben-kavezgat-rubint-reka.htmlImádnivaló fotót tett közzé Rubint Réka.News--Ilyen időre számíthatunk a hétenhttp://www.life.hu/news/20160403-ilyen-idore-szamithatunk-a-heten.htmlElő a tavaszi ruhákkal! Most már tényleg a szekrény mélyére kerülhet a téli kabát, jön a jó idő.News--Szupercuki! Kiskutyák jósolják meg a bajnokság győzteséthttp://www.life.hu/news/20160403-kiskutyak-josoljak-meg-a-bajnoksag-gyozteset.htmlJimmy Fallon The Tonight Show című műsorát nagyon cuki és nagyon puha kiskutyákkal árasztották el. A selymes szőrű kutyusok megjósolták, melyik csapat lesz a bajnok. Bár az eredmény nem egyértelmű, de megbocsátható, hiszen tündériek a kis ebek. News--Heten haltak meg egy spanyolországi balesetbenhttp://www.life.hu/news/20160402-heten-haltak-meg-egy-spanyolorszagi-balesetben.htmlHét külföldi, köztük öt, Franciaországban élő ember vesztette életét egy gyorshajtás miatt bekövetkezett autóbalesetben szombaton Spanyolországban.News

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.