applikáció taxizás betiltás alkalmazás autó Uber jogosítvány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az engedély nélkül taxizóktól elvennék a jogsit, az applikációkat pedig betiltanák.
Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen demonstráló taxis szervezetek konvoja a Lánchídon Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az államtitkár hozzátette, hogy a javasolt egyik szigorítás szerint 9 büntetőponttal sújthatják a járművezetőt a személygépkocsis szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén, az ismételt szabálysértés pedig újabb 9 büntetőponttal jár, ami

automatikusan maga után vonja a jogosítvány legalább hat hónapra való visszavonását.

A jogellenes tevékenységhez használt jármű első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból, ezt úgy szigorítanák, hogy akit ismételten tiltott taxizáson kapnak, annak három évre is levehetnék a rendszámát.

Az Országgyűlés a javaslat elfogadása esetén felhatalmazást adhat a szakhatóságoknak a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenység korlátozása érdekében a nem megfelelő szolgáltatást biztosító vagy azt népszerűsítő elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére.

A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat.

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője szerint munkahelyeket tesz tönkre és nem veszi figyelembe 150 ezer, többségében fiatal felhasználó érdekeit a kormány javaslata. Fekete Zoltán szerint Magyarországon 1200 autós használja az Uber platformját, aki rendelkezik személyszállítói engedéllyel, befizeti az adókat, és minden egyes utat követően számlát ad az utasnak.

Az eddigi hírek alapján úgy látják, hogy

a kormány tervei alkotmányellenesek, és sértik az uniós jogot is,

emiatt minél előbb szeretnék megismerni a tervezett változások pontos részleteit. Addig is Uber folytatja működését Budapesten, és változatlanul kiáll minden egyes autós partnere mellett - mondta az Uber magyarországi vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.