A Facebook 10 ezer dollárral köszönte meg a 10 éves hacker munkáját

Forrás: Thinkstock -
Facebook Finnország Instagram hacker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bicikli és focilabda - ezt veszi magának a Facebooktól kapott 10 ezer dolláros jutalomból az a tízéves kisfiú, aki egy súlyos hibát fedezett fel az Instagramon.

Egy 10 éves finn kisfiú lett az a legfiatalabb hacker, akinek eddig jutalmat fizetett a Facebook egy hiba (bug) felfedezéséért. Ezzel le is lökte a dobogó legfelső fokáról azt a 12 éves kaliforniai fiút, akinek egyszer

a Mozilla háromezer dollárt fizetett.

A mindössze tízéves Jani 10 ezer dollárt (átszámítva kb. 2,7 millió forintot) kapott a Facebook hibakereső programján keresztül, mivel rájött, hogy van egy biztonsági rés az Instagram kódjában.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A kisfiú felfedezte, hogy egy kódot használva bárki hozzászólását ki tudja törölni Instagramon. A hibát természetesen azonnal javította az Instagramot üzemeltető Facebook.

„Kipróbáltam, hogy vajon a kommentszekció be tud-e fogadni kártékony kódokat, és úgy tűnik igen. Bárki kommentjeit, akár még Justin Bieberét is tudtam törölni” - nyilatkozta Jani.

A kép illusztráció Forrás: Dreamstime

Janit egyébként két éve érdekli a programozás és a videojátékok, ikertestvérével együtt autodidakta módon tanulnak programozni YouTube-videók segítségével. A fiút emellett elkezdte érdekelni az információbiztonság is,

felnőttkorában biztonsági szakértő szeretne lenni.

A Facebook 2011-ben indította el "Bug Bounty", azaz hibavadász programját, amelyen keresztül bárki bejelenti az oldalakon talált hibákat, cserébe egy bizonyos összegért. A program indulása óta összesen több mint 4,3 millió dollárt osztottak ki 800 embernek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.