Jól megszorongatják a diákokat a történelem érettségin - Íme, az első infók

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
történelem érettségi vizsga írásbeli érettségi középszintű érettségi töriérettségi érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első információk szerint nincs könnyű dolguk azoknak a diákoknak, akik ma középszinten érettségiznek történelemből. Az írásbelin ugyanis a cigányság helyzete mellett az iszlám is helyet kapott a feladatok között. 

Az Eduline információi szerint nem tűnik egyszerűnek a rövid válaszokat számon kérő, 12 kérdéses feladatsor, melyben többek közt különböző korszakokban az emberek szociális helyzetét is vizsgáló feladatok kaptak helyet. De a diákoknak foglalkozniuk kellett egyebek mellett az athéni demokráciával, az iszlám vallással.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A lap információi szerint magyar történelemből az első feladat az államalapításhoz kötődik, később a Rákóczi-szabadságharc, a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete kapott helyet.

Ami az egyetemes történelmet illeti: a nagy földrajzi felfedezések időszaka mellett az ipari forradalmak, az I. világháború szövetségi rendszerére vonatkozó kérdések, valamint a fejlődő országok jelenlegi problémáira vonatkozó kérdések is voltak.

A kifejtendő feladatoknál egy egyetemes - és két magyar történelemhez kapcsolódó esszét kell megfogalmazniuk: előbbinél egy felvilágosodásról, illetve a Sztálin-éráról szóló feladatot lehet választani. A magyar történelemnél egy hosszú és egy rövid esszéfeladatot kell választani, melyek közt az Erdélyi Fejedelemségről, Károly Róbertről, az 1848-49-es szabadságharcról vagy épp Mária Terézia koráról szóló feladat is van. Az Eduline információi szerint a 20. századot a magyar történelem szekcióban a Rákosi-korszakhoz és Bethlen István miniszterelnökségéhez kapcsolódó feladat képviseli.

Ismét taxisok demonstrálnak Budapesten az Uber ellenhttp://www.life.hu/news/20160503-taxisok-demonstralnak-budapesten-az-uber-ellen.htmlA közösségi személyszállítás betiltásáért kezdtek ismét demonstrációba kedd délután taxisok Budapest belvárosában. Terveik szerint több útvonalat lezárnak a fővárosban - írja az MTI. News--Megkínzott és kivégzett embereket egy németországi házaspárhttp://www.life.hu/news/20160504-nemetorszagban-fogtak-el-egy-part-akik-megkinoztak-es-kivegeztek-embereket.htmlMúlt héten fogták el Németországban azt a házaspárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy nőket kínoztak és gyilkoltak meg. News--Gyászhír! Meghalt 2Pac édesanyjahttp://www.life.hu/news/20160504-gyaszolnak-a-rapperek-meghalt-2pac-edesanyja.htmlMajdnem 20 évvel fia, Tupac Shakur brutális kivégzése után szívrohamban elhunyt a rapper édesanyja, Afeni Shakur. NewsNők verték meg azt a török férfit, aki a péniszét mutogatta egy buszonhttp://www.life.hu/news/20160503-megvertek-a-torok-ferfit-aki-a-peniszet-mutogatta-egy-teletomott-buszon.htmlNői utasok vertek meg egy szatírt egy török buszon. A mutogatós férfi duplán pórul járt, mivel a busz sofőrje a rendőrörs bejárata előtt parkolt. NewsThinkstockMeghalt a TV2 egyik legismertebb riportere, Wels Péter Mátyáshttp://www.life.hu/news/20160503-wels-peter-matyas-elhunyt-lakasan-helyszinelnek-a-rendorok-tv2-riporter.htmlÉletének 47. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt a Tények egyik riportere. Mátyás 1999 óta dolgozott a csatornánál, így rengeteg interjút és riportot készített. NewsOrigoSokkoló! Kinyomták a Chelsea sztárfocistájának a szemét http://www.life.hu/news/20160503-kinyomtak-a-chelsea-sztarfocistajanak-a-szemet.htmlHétfő este botránytól volt hangos az angol labdarúgó-bajnokság 36. fordulójának záró mérkőzése, ugyanis a Chelsea-Tottenham találkozó - amely 2-2-es döntetlennel ért véget - két játékos verekedésbe fulladt. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.