Tragédia! Meghalt Gombár Judit, Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező

halál Gombár Judit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
79 éves korában meghalt Gombár Judit, Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező.

Szombaton meghalt Gombár Judit Jászai Mari-díjas, érdemes művész, díszlet- és jelmeztervező, pedagógus, egyetemi tanár, a Győri Balett örökös tagja - közölte a család és a balettársulat. A hosszú, türelemmel viselt betegség után elhunyt művész temetéséről később intézkednek.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Gombár Judit 1937. szeptember 13-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, majd elvégezte az Iparművészeti Főiskola jelmeztervezői szakát is. Ebben az időszakban lett a pécsi Nemzeti Színház tagja, és

ekkor kötötte össze az életét a balettel.

Pécsett és az Operaházban főleg balettekhez tervezett jelmezeket, de szerződött tervező volt Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon és a Népszínházban is. Miközben állandóan dolgozott a Pécsi Balettnek, 1972–1979-ben Markó Ivánnal együtt

tagja volt Maurice Béjart világhírű balett-társulatának is.

1979-től a Győri Balett egyik alapítójaként, jelmez- és díszlettervezőként meghatározó szerepet játszott a társulat irányításában és művészeti iskolává alakításában. Művészetét 1984-ben Jászai Mari-díjjal, 2002-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2005-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéssel, 2007-ben Táncművészetért díjjal, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.