Melyik a világ legszennyezettebb országa? Meg fogsz lepődni

Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei -
légszennyezettség WHO szmog szennyezettség levegőminőség Egészségügyi Világszervezet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint Nigériában található a világ négy legszennyezzettebb városa.

Afrika gazdag élővilága és természeti csodái után kevesen gondolnák, hogy a kontinensen találhatóak a világ legszennyezettebb városai.

Onitshát már többször megválasztották a legszennyezettebb városnak Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az itt élőknek teljesen megszokott a szmoggal teli levegő, a szemét és a szennyezett ivóvíz, különösen Nigériában. A felmérés szerint ugyanis a nigériai Onitsha a világ legszennyezettebb városa, ahol a szálló por szintje 30-szor magasabb, mint a WHO által javasolt köbméterenkénti 20 mikrogramm. Szintén a megengedett érték felett végzett Kaduna, Umuahia és Aba - mindegyikük Nigériában található.

Otthonaink szmogosabbak, mint a forgalmas utcák

Valószínűleg senki sem költözne szívesen Budapest legforgalmasabb útjának kellős közepén álló házikóba, hiszen a hajnali óráktól eltekintve levegőt sem kapna a szmogtól. Ám téved az, aki azt hiszi, hogy csak egy forgalmas út melletti lakás levegője lehet szmogos - rengetegen élnek mérgező gázok és vegyszerek által szennyezett levegőben a saját lakásukban. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.