Az amerikaiak több mint kétharmada szerint elfogadható az eutanázia

Forrás: AFP/Andrew Burton -
kegyes halál USA eutanázia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikaiak 69 százaléka szerint az eutanázia elfogadható, és a megkérdezettek több mint fele támogatná az orvosi segítséggel nyújtott eutanáziát - derült ki a Gallup frissen publikált közvélemény-kutatásából.

Az 1940-es és 50-es években az eutanáziát a legtöbb amerikai törvénytelennek tartotta. 1950-ben csupán a megkérdezettek 36 százaléka gondolta, hogy egy orvos a páciens kérésére fájdalommentes módon véget vethet betege életének. Egy új felmérés alapján az amerikaiak 51 százaléka állította, hogy amennyiben halálos betegségben szenvedne, fontolóra venné, hogy véget vessen az életének.

Forrás: AFP/Andrew Burton

Kalifornia, Amerika legnépesebb állama ezzel a lépéssel Oregonhoz, Washingtonhoz, Vermonthoz, Montanához és Új-Mexikóhoz csatlakozott, ahol már szintén elfogadták ezt a szabályozást a halálos betegek orvosi segítséggel történő eutanáziájáról. A Gallup szerint az amerikaiak többsége már 1973 óta támogatja az orvosi segítséggel történő eutanáziát a gyógyíthatatlan betegek számára, ha azt a páciens maga kéri.
A közvélemény-kutatás adatai azonban azt mutatják, hogy míg 2005-ben 59 százalék fogadta el ezt a gyakorlatot, most számuk 8 százalékkal csökkent.

Arra a kérdésre, hogy az orvosi segítséggel végrehajtott eutanázia erkölcsileg elfogadható-e, 53 százalék felelt igennel, 41 százalék pedig nemmel

. Az eredmény azt jelzi, hogy míg az amerikaiak zöme elfogadhatónak tartja az orvosi közreműködéssel történő öngyilkosságot, a társadalmat jobban megosztja az a kérdés, hogy ez a gyakorlat vajon morálisan elfogadható-e. Az elmúlt 15 évben végzett Gallup-felmérések alapján 2015-ben mondták az amerikaiak a legnagyobb arányban - 56 százalékban -, hogy az orvosi segítséggel történő eutanázia erkölcsileg elfogadható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.