Müncheni vérengzés: Az elkövető egy éve tervezhette lövöldözést

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager -
Ali David Sonboly mészárlás lövöldözés München
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A müncheni lövöldözés elkövetője valószínűleg már egy éve tervezte a vérengzést, és megfogalmazott egy kiáltványt is - közölték a nyomozás vezetői.

A 18 éves német-iráni kettős állampolgár, Ali David Sonboly tavaly felkereste a winnendeni ámokfutás helyszínét, ahol az elkövetővel együtt 16-an haltak meg. Ezután kezdhetett hozzá a vérengzés kiterveléséhez - hangzott el a müncheni ügyészség, a városi rendőrség és a bajor tartományi bűnügyi hivatal közös sajtótájékoztatóján. Az elkövető számítógépén találtak egy kiáltványt, a szöveg elemzése még nem ért véget.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager


A Münchenben született és nevelkedett fiatalember holmijai között és adathordozóin számos anyagot - újságcikkeket, könyveket - találtak ámokfutásokról. Foglalkozott a norvég Anders Behring Breivik 77 halálos áldozatot követelő ámokfutásával is, amelynek ötödik évfordulóján, pénteken vérengzett Münchenben, de a korábbi közlésekkel ellentétben nem találták meg nála a Breivik-féle 1500 oldalas kiáltványt. Azonban az adathordozók vizsgálatával nem végeztek, több terabájt anyagot kell még átnézni.

Egyelőre nem tudni, hogy az elkövető miért éppen München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal (OEZ) szemben lévő gyorsétteremben kezdett lövöldözni, de az biztosnak tűnik, hogy tettének nincsenek politikai vonatkozásai és áldozatait nem célzottan, hanem véletlenszerűen választotta ki.

Az elkövető 9 embert lőtt agyon, többnyire Münchenben vagy a környéken élő kiskorú bevándorlókat, köztük egy 15 éves magyar fiút. A lövöldözés után végzett magával. Öt áldozat holttestére a gyorsétteremben találtak rá, kettőre a gyorsétterem előtt, egyre egy közeli üzlet előtt, egy másikra pedig a bevásárlóközpontban bukkantak.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sebastian Widmann


A fegyvert az internet darknet néven ismert, főleg bűnözők által használt részén szerezhette be, erre utal egy, a darkneten folytatott üzenetváltása. Arra utaló nyomokat is találtak, hogy nagyon sokat játszott belső nézőpontú - a játékteret a játékos szemszögéből ábrázoló - erőszakos online játékokkal, mindenekelőtt a Counterstrike nevű játékkal, ami a nyomozás vezetői szerint nem szokatlan ámokfutóvá váló embereknél.

Az előzetes adatok szerint az elkövető szociofóbiában (bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás) szenvedett. Tavaly nyáron hosszabb ideig egy kórház gyermek- és ifjúsági pszichiátriai osztályán feküdt, és a vérengzést megelőző időszakban gyógyszeres kezelés alatt állhatott. Azt egyelőre nem tudni, hogy szedte-e a gyógyszereket. Előfordulhat, hogy megszakította a kezelést, ami hozzájárulhatott az ámokfutáshoz vezető lelkiállapot kialakulásához.

A sajtótájékoztatón a többi között azt is elmondták, hogy az elkövetőt 2012-ben bántalmazták iskolatársai, akik ellen testi sértés miatt eljárás indult. Nem tudni, hogy ez a sérelem milyen kapcsolatban van az ámokfutással, az viszont biztos, hogy bántalmazói nincsenek az áldozatok között. Sok további részletet nem sikerült még tisztázni. Az ámokfutó a szüleivel lakott, de ők nincsenek kihallgatható állapotban.

Arab férfi lopta meg Debreczeni Zitáthttp://www.life.hu/trend/20160724-arab-ferfi-torte-fel-debreczeni-zita-instagram-fiokjat.htmlMagyar Nagydíj: Hamilton nyert, rekordot döntött, és vezet az összetettbenhttp://www.life.hu/trend/20160724-hamilton-nyert-forma-1-es-magyar-nagydij-2016.htmlBemutatkoztak az Anna-bál szépeihttp://www.life.hu/trend/20160724-setakocsikazason-mutatkoztak-be-vasarnap-balatonfureden-a-191-anna-bal-szepei.htmlHőségriadó a láthatáron - Borzasztó meleg lesz július utolsó hetébenhttp://www.life.hu/news/20160724-idojarasjelentes-kanikula-julius-utolso-heteben.htmlRepülőteret neveztek el Cristiano Ronaldorólhttp://www.life.hu/trend/20160724-madeira-szigeten-a-funchali-nemzetkozi-repuloter-cristiano-ronaldo-nevet-viseli.htmlÍgy néz ki a szex a vagina belsejébenhttp://www.life.hu/trend/20160724-kamera-rogzitette-milyen-a-szex-a-vagina-belsejeben.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.