magyar válogatott futball magyar foci visszavonulás focista Király Gábor kapus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Király Gábor visszavonult a magyar labdarúgó-válogatottól. A 40 éves kapus kedden a honlapján jelentette be döntését.

Király Gábor a honlapján megjelent közleményben arra hivatkozott, hogy a labdarúgásban eltöltött 24 éve nem múlt el nyomtalanul a testén. Az Eb-re való felkészülésbe minden erejét beleadta, de a szervezete közben jelezte, hogy itt a határ. Bernd Storck szövetségi kapitány Királyra bízta a döntést, ő pedig úgy érezte, hogy nem lehet méltóbb befejezése válogatottbeli karrierjének egy olyan Európa-bajnoki szereplés, ami rengeteg örömet okozott a magyar embereknek.

Király Gábor Forrás: MTI/Illyés Tibor


Íme Király Gábor teljes közleménye:

A döntés megszületett: visszavonulok a válogatottságtól! Sokszor hangoztattam, nekem a piramis csúcsa a nemzeti csapatban szerepelni, és amíg hívnak, addig szeretném a magyar válogatottat szolgálni. A motivációm és az elkötelezettségem most is megvan, de a profi labdarúgásban eltöltött 24 év – ebből 18 válogatottként – nem múlt el a testemben nyomtalanul. A Haladásban végigjátszott tavalyi szezon után pihenés nélkül vágtam neki a nyári Európa-bajnokságra való több mint egy hónapos kemény felkészülésnek. Minden erőmet beleadtam, de közben a szervezetem jelezte, hogy itt a határ! Maximalista vagyok, és maximális teljesítményt szeretnék nyújtani, azonban 40 esztendősen ez már klub- és válogatott szinten együtt nem megy. Bernd Storck szövetségi kapitány az Európa-bajnokság után nekem adta a döntés jogát a folytatásról. Én úgy döntöttem, hogy nem lehet méltóbb a búcsú egy olyan Európa-bajnoki szereplésnél, ami igazi futball-lázat váltott ki, és rengeteg örömöt okozott a magyar embereknek, és ami után ismét visszakerült a magyar labdarúgás az európai „nagyszínpadra”. Mérhetetlenül hálás vagyok, hogy 107 alkalommal viselhettem a címeres mezt! Nagyon sok szeretetet, biztatást kaptam a szurkolóktól a 18 év alatt, köszönöm nekik. Már csak a belém vetett bizalom okán is igyekszem az energiáimat a magyar labdarúgás szolgálatába állítani a jövőben is, a Szombathelyi Haladás játékosaként és a KirálySport vezetőjeként.A válogatottnak pedig maradok feltétlen híve!

Király Gábor


A szürke mackónadrágjáról is elhíresült kapus a Haladásban kezdte pályafutását, majd onnan igazolt a német Hertha BSC-hez, amellyel a Bajnokok Ligájában is szerepelt. Később olyan csapatokban fordult meg, mint az angol Crystal Palace, a West Ham United, az Aston Villa, a Burnley, a Fulham vagy a német Bayer Leverkusen és az 1860 München. Király tavaly nyáron tért vissza Szombathelyre.
A Herthával nyert két német Ligakupát, a Bundesligában pedig megválasztották a legjobb kapusnak. Ötször érdemelte ki a magyar Aranylabdát, és kétszer lett az év legjobb magyar labdarúgója. A magyar válogatottsági rekordja mellett Eb-csúcsot is tart, ugyanis 40 évesen és 86 naposan ő a legidősebb játékos, aki pályára lépett a kontinensviadalok történetében.

Király a második játékos, aki a nyári Eb után visszavonult a nemzeti együttestől. Juhász Roland júliusban jelentette be elhatározását. Az Eb-n mind a négy meccsen Király védte a magyarok kapuját.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.